Springen naar inhoud

Vraag over ethanol


  • Log in om te kunnen reageren

#1

-Koen-

    -Koen-


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 mei 2009 - 23:32

Ik heb toegang tot ethanol 100% en ik was van plan om zelf alcoholische dranken te maken.

Voordat ik hieraan ga beginnen wil ik natuurlijk eerst alle veiligheid voor op stellen.
Buiten de berekeningen heb ik ook een vraag over de kwaliteit van die dranken.

Als ik het pure ethanol meng met andere vloeistoffen, vloeistoffen die drinkbaar zijn, kunnen er dan giftige verbindingen ontstaan, zoals methanol?


Heeft iemand hier ervaring mee?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Vreggie

    Vreggie


  • >250 berichten
  • 540 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2009 - 01:54

100% ethanol? lijkt mij erg sterk. Ik raad je aan om eerst goed je bron na te kijken. Vervolgens zou je dit kunnen verdunnen naar "drinkbare waarden". De smaak die je hier aan overhoudt kan ik je niet geven. Wel raad ik je aan om in ieder geval onder de 40% te mengen.

#3

-Koen-

    -Koen-


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2009 - 10:44

Ja tegen de 100% aan dan; 99,8% was het geloof ik.
Tuurlijk kijk ik eerst al mijn bronnen na.

Maar bij het verdunnen of mengen met drinkbare vloeistoffen worden er geen giftige verbindingen gemaakt?

#4

kippenborst

    kippenborst


  • >100 berichten
  • 180 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2009 - 10:53

let heel goed op bij 100% ige ethanol. dit wordt namelijk niet op de gangbare manier geproduceerd. bij de normale manier kun je maximaal ongeveer 96% halen. dit aangezien ethanol water aan de lucht onttrekt. (azeotropisch mengsel)

je kunt hogere percentages halen dit door middel van een tertiair azeotroop te maken. dit doe je door middel van benzeen toe te voegen (dacht ik) en daarna kan het dus wel.
in je 100%ige ethanol zullen dus altijd nog sporen van die benzeen aanwezig zijn. en benzeen is geen goedje wat heel erg gezond is.

en aangezien je het toch wilt verdunnen, is het dus raadzamer/belangrijk om 96% ige ethanol te gebruiken.

Veranderd door kippenborst, 20 mei 2009 - 10:54


#5

pghm

    pghm


  • >100 berichten
  • 107 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2009 - 10:54

Nee

Maar hoe meer ethanol erin hoe giftiger.

P.

#6

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 mei 2009 - 14:38

Ik zou om te beginnen alleen ethanol kopen die geschikt is voor gebruik in alcoholische dranken, o.a. te koop bij Brouwland en haar verdelers. Dan weet je zeker dat er geen denaturanten in zitten of andere stoffen die schadelijker zijn dan de ethanol zelf. Misschien nog wel belangrijker: dan weet je zeker dat de alcohol een acceptabele smaak heeft.

Je kan thuis gemakkelijk zelf likeuren en dergelijke maken door kruiden met suiker en dergelijke of speciale extracten te mengen met de alcohol. Als regel verdun je het tenminste tot 50% met water. Het ontstaan van schadelijker stoffen dan de ethanol zelf lijkt me zeer onwaarschijnlijk, voor het ontstaan van methanol hoef je in elk geval niet bang te zijn.
β-Damascenon en maneschijn

#7

-Koen-

    -Koen-


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2009 - 15:55

Ik zou om te beginnen alleen ethanol kopen die geschikt is voor gebruik in alcoholische dranken, o.a. te koop bij Brouwland en haar verdelers. Dan weet je zeker dat er geen denaturanten in zitten of andere stoffen die schadelijker zijn dan de ethanol zelf. Misschien nog wel belangrijker: dan weet je zeker dat de alcohol een acceptabele smaak heeft.

Je kan thuis gemakkelijk zelf likeuren en dergelijke maken door kruiden met suiker en dergelijke of speciale extracten te mengen met de alcohol. Als regel verdun je het tenminste tot 50% met water. Het ontstaan van schadelijker stoffen dan de ethanol zelf lijkt me zeer onwaarschijnlijk, voor het ontstaan van methanol hoef je in elk geval niet bang te zijn.

Dat ontstaan van methanol was zo'n beetje wat ik bedoelde.
Bedankt





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures