Springen naar inhoud

[scheikunde] Waarom zijn VOEDINGSZUREN niet schadelijk?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

mucha

    mucha


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 12:23

Beste,
Ik moet voor mijn mondeling examen chemie de vraag oplossen:

Waarom zijn zuren in voeding niet schadelijk t.o.v. andere zuren?


=> Bv: Waarom is citroenzuur niet schadelijk en zwavelzuur wel?
=> Wat maakt een zuur (niet) schadelijk?

Kunnen jullie mij hiermee helpen?
Ik heb het internet afgezocht maar vond helaas geen concreet antwoord.

De leerkracht zei dat ik het hier eens moest komen vragen.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Met vriendelijke groeten,
Thomas

Veranderd door mucha, 27 mei 2009 - 12:24


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dead Ends

    Dead Ends


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 12:35

Hier alvast een kleine tip:

Zoek de structuren van de door jouw 2 genoemde stoffen eens op.

#3

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 27 mei 2009 - 12:46

Hier alvast een kleine tip:

Zoek de structuren van de door jouw 2 genoemde stoffen eens op.

En daaruit kun jij afleiden dat zwavelzuur schadelijk is en citroenzuur niet?
Dat kan ik niet namelijk.

Als ik jou was, Thomas, zou ik het zoeken in de hoek van de concentratie/dosis.
Er was ooit een beroemd 'chemicus' die zei:

Dosis sola facit venenum ("alleen de hoeveelheid maakt het vergif")


En hij had en heeft gelijk. Nog steeds ;)
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#4

mucha

    mucha


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 12:52

Dead Ends, ik heb even de structuren opgezocht:

CITROENZUUR:
Geplaatste afbeelding


ZWAVELZUUR:
Geplaatste afbeelding

Het enige wat ik daar uit afleid is organisch t.o.v. anorganisch, maar zover was ik uiteraard al =)

De lijst van voedingszuren (E-nummers) vind je trouwens HIER.

Bedankt!

Veranderd door mucha, 27 mei 2009 - 12:53


#5

mucha

    mucha


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 12:58

Als ik jou was, Thomas, zou ik het zoeken in de hoek van de concentratie/dosis.

Bedankt voor het antwoord Beryllium!

Ben je zeker dat het enkel te maken heeft met de concentratie?
Want ik veronderstel toch dat een zelfde concentratie aan citroenzuur of zwavelzuur een verschil geeft? Of zie ik dat helemaal fout?

Is het effectief zo dat een concentratie aan zwavelzuur even schadelijk is als dezelfde concentratie aan citroenzuur?

Bedankt!

#6

Dead Ends

    Dead Ends


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 12:58

Hier alvast een kleine tip:

Zoek de structuren van de door jouw 2 genoemde stoffen eens op.

En daaruit kun jij afleiden dat zwavelzuur schadelijk is en citroenzuur niet?
Dat kan ik niet namelijk.

Als ik jou was, Thomas, zou ik het zoeken in de hoek van de concentratie/dosis.
Er was ooit een beroemd 'chemicus' die zei:

Dosis sola facit venenum ("alleen de hoeveelheid maakt het vergif")


En hij had en heeft gelijk. Nog steeds ;)


Doelde hierop dat het 2 verschillende zuren zijn, deze splitsen hun H anders af.

Wat je hierna zei is direct het antwoord natuurlijk.

Edit: Ja dit was het juiste andwoord van beryllium

Veranderd door Dead Ends, 27 mei 2009 - 12:59


#7

mucha

    mucha


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 13:02

Edit: Ja dit was het juiste andwoord van beryllium

Dus volgende vaststelling klopt volledig?

Is het zo dat een concentratie aan zwavelzuur even schadelijk is als dezelfde concentratie aan citroenzuur?

Veranderd door mucha, 27 mei 2009 - 13:02


#8

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 27 mei 2009 - 13:10

Dus volgende vaststelling klopt volledig?


Is het zo dat een concentratie aan zwavelzuur even schadelijk is als dezelfde concentratie aan citroenzuur?

Nee, ook niet per se.
Het antwoord ligt wel in de dosis, maar zonder getallen kun je niet concluderen of A schadelijker is dan B. Daarvoor moet je eerst de schadelijke dosis opzoeken, dan pas kun je dat concluderen.

Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van de LD50.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#9

mucha

    mucha


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 13:31

Het antwoord ligt wel in de dosis, maar zonder getallen kun je niet concluderen of A schadelijker is dan B. Daarvoor moet je eerst de schadelijke dosis opzoeken, dan pas kun je dat concluderen.

Zo kan je wel concluderen adhv statische gegevens wat nu het schadelijkst is.

Maar dat geeft nog altijd geen antwoord waarom nu het ene zuur schadelijker is dan het andere!


Nogmaals hartelijk bedankt, Beryllium!

#10

Pink Panther

    Pink Panther


  • >250 berichten
  • 516 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 13:36


Is het zo dat een concentratie aan zwavelzuur even schadelijk is als dezelfde concentratie aan citroenzuur?

Helemaal niet zelfs. Je hebt zuren die beter dissociŽren dan andere. Dus eenzelfde hoeveelheid van twee verschillende zuren, kan resulteren in een verschillende pH.
(en daarmee is dan nog alleen maar gesproken over de sterkte van het zuur, en niet over andere schadelijke effecten...).

#11

mucha

    mucha


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 13:52

en daarmee is dan nog alleen maar gesproken over de sterkte van het zuur, en niet over andere schadelijke effecten...

Dat heb ik net nodig!
Wat zorgt ervoor dat een (voedings)zuur schadelijker is dan een ander?

#12

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 mei 2009 - 14:20

De vraag is niet helemaal juist gesteld. Of een bepaalde stof schadelijk is of niet hangt van een boel zaken af.

Zoals Berylium al citeerde is de dosis belangrijk, 150 gram keukenzout in ťťn keer genuttigd is in veel gevallen dodelijk voor een mens. Een zeer kleine hoeveelheid arsenicum, strychnine of ander gif kan je waarschijnlijk wel hebben.

Ook de plek is van belang, ik denk dat je van 200 ml 5% citroenzuur niet dood gaat als je het opdrinkt, maar als je het in het bloed inspuit of inhaleert zou het wel eens schadelijk kunnen zijn.

Omdat de vraag niet precies genoeg is gesteld is het moeilijk een goed antwoord te geven, sterk verdund zwavelzuur kan weinig kwaad als je het gebruikt inplaats van azijn. Ik denk dat je dat in je antwoord ook gewoon moet noemen.

Wat waarschijnlijk de bedoeling is is aangeven dat een zwak zuur als citroenzuur niet helemaal in waterstof en citraat ionen splitst, maar maar gedeeltelijk. Het is dus bij gelijke concentratie minder zuur dan een sterk zuur als zwavelzuur dat wel volledig in ionen splitst (mits er voldoende water aanwezig is). Omdat het minder zuur is is de kans op een schadelijke pH, dwz zo laag dat er weefsel aangetast wordt ook kleiner.
β-Damascenon en maneschijn

#13

Jor_CF

    Jor_CF


  • >250 berichten
  • 840 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2009 - 15:38

Beryllium, aan de structuur van een stof kun je weldegelijk goed voorspellen of deze schadelijk is. Dit is ervaring maar ook chemiekennis.
Ik zie bijvoorbeeld zo aan de structuur dat octaanzuur geen schadelijk zuur is, terwijl 2-broomethaanzuur (ofwel broomazijnzuur) dat waarschijnlijk wel is. Ten eerste lijkt me dit een redelijk sterk zuur, omdat de broom elektronzuigend is waardoor de elektronendichthied bij de -OH kleiner wordt, waardoor het H-tje los zit. Maar je kunt zien dat deze stof ook alkylerend is. En hiervoor hoef je niet naar wikipedia, maar dit kun je met chemiekennis beredeneren.

Het is echter natuurlijk niet voor aal stoffen mogelijk om te voorspellen maar vaak wel.

#14

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 mei 2009 - 15:55

Een kleine hint kun je met ervaring uit een structuurformule halen. Maar dat is zeker niet genoeg. Er is geen mens op de wereld die had kunnen voorspellen dat fluorazijnzuur zo ontzettend giftig is. Daarvoor moet je weten dat het de citroenzuurcyclus vergiftigt door citraat-synthase te blokkeren.

Het is zeker niet zo dat de "zuur" functie van deze stoffen de zaak giftig maakt, en ook is het verschil niet tussen organisch en anorganisch algemeen. Vergeet niet dat maagzuur ook een sterk anorganisch zuur is!

#15

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3330 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 mei 2009 - 17:01

Zeker niet alleen de stof zelf heeft invloed of het schadelijk is. Maar zeker ook de toedieningsvorm. Een glas demiwater drink ik zo op maar een glas demiwater direct in een ader gespoten is niet echt een pretje.

Verder is Fluor gas behoorlijk gifitig, haal 1 electoontje weg en het is nuttig voor de tanden.

NO2 is een behoorlijk giftig gas, NO2- is nogsteeds gevaarlijk wegens de kankerverwekkende nitrosaminen die ontstaan maar in kleine hoeveelheden mag het gebruikt worden als conserveermiddel in vlees. NO2- zelf is eigenlijk niet echt gevaarlijk maar zijn verbindingen dus weer wel

het gevaar van stoffen ligt in verschillende aspecten.

de stof zelf
toedieningsvorm
fase/temperatuur
verbinding ja/nee en hoe
etc, etc

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures