Springen naar inhoud

hulp bij scheikunde PO roomijs


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ijs_CF

    ijs_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2009 - 09:59

wij moeten bij scheikunde een PO maken over roomijs

en hier moet een scheikundige/chemische beschrijving bij maar wij hebben hulp nodig bij de structuutformules. Verder hebben we ook wat achtergrond info nodig over alle chemie die hier achter zit.

wij moeten dit inleveren op 10 juni 2009

Veranderd door ijs, 02 juni 2009 - 10:02


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 juni 2009 - 10:06

Tja, om te beginnen ben je hier dan rijkelijk laat mee...

Welke structuurformules heb je nodig en van welke chemische processen heb je een beschrijving nodig?
β-Damascenon en maneschijn

#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 juni 2009 - 11:21

hoe emulgeer je je vet in ijs?

spelen je caseďnemicellen nog een rol?
heb je een water in olie of olie in water emulsie?

Wat denk je.

En inderdaad je bent wel HEEL erg laat. dit soort onderwerpen kosten makkelijk een maand om een knap rapport op te stellen.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#4

ijs_CF

    ijs_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 juni 2009 - 10:12

we zitte in 4 havo beetje simpel graag

#5

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 03 juni 2009 - 11:13

we zitte in 4 havo beetje simpel graag

Toe maar...
Het zijn heel normale vragen hoor. IJs bestaat uit water- en vetoplosbare delen. Als je dat wilt mengen... precies dus.

Een tikje minder toontje mag wat mij betreft dus wel [-X
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 juni 2009 - 11:50

we zitte in 4 havo beetje simpel graag

Dus dat betekent dat er van jullie zeker geen inzet verwacht kan worden? Jullie hebben nog maar een weekje hoor, aan de bak dus.

#7

Zev

    Zev


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 juni 2009 - 13:21

we zitte in 4 havo beetje simpel graag

Het probleem is dat het niet zo heel simpel is :P, jullie zijn dan ook vrij laat (maar ik weet van mezelf dat het toch altijd zo gaat :D ).

Je kan voor dit onderwerp denk ik niet echt een reactievergelijking opstellen, want dit is een ander soort chemie, namelijk Colloid chemie.

IJs is net als vele andere producten een mengsel van olie en water. Deze 2 stoffen mengen niet (gooi maar eens wat olijfolie en water bij elkaar), dus word er een emulsie gemaakt.
Een emulsie is een mengsel waarbij een van de 2 stoffen fijn word verdeelt. Dit kan op 2 manieren, of je hebt kleine water druppeltjes in olie, of kleine oliedruppeltjes in water.

Dit lijkt hetzelfde maar is toch een heel groot verschil. Welke is ijs ?

Ook worden er vaak stoffen bijgevoegd die ervoor zorgen dat de emulsie zo goed mogelijk stabiel blijft en niet meteen weer in lagen scheidt. Dit zijn emulgatoren.
Wat voor emulgatoren worden in ijs gebruikt, en hoe werkt zo'n emulgator precies op chemisch niveau (structuurformule etc).

Dit is het simpelste als ik je het kan maken zonder je een heel verslag op een heel presenteerblaadje aan te geven.

Nog een tip: zoek een paar van de termen op in wikipedia, daarmee kom je een heel eind.

#8

ceitwa

    ceitwa


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 juni 2009 - 14:10

lijkt mischien een flauw antwoord maar deel 2van Cook & Chemist (jaja kookboek) bevat daarvoor interessante info. En nog simpel ook......Een heel hoofdstuk over roomijs.

#9

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 juni 2009 - 13:55

klopt, staat het beknopt en vrij goed in beschreven.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#10

ijs_CF

    ijs_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2009 - 10:14

ok bedankt voor de reacties wij proberen zo snel mogelijk info te verzamelen en te combineren.
Als ik jullie raad lees dan kom ik ongeveer zover:
-emulsie
-emulgator

En verder info zoeken in dat kookboek ;)

heb ik het zo goed samengevat??

nogmaals bedankt voor alle hulp!

#11

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 juni 2009 - 13:08

ingredi"enten en hun eigenschappen zijn ook belangrijk. wat zal suiker doen? wat doen eiwitten? waarvoor moet je lucht inslaan? etc

met emulsie en emulgator ben je er nog lang niet.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#12

ijs_CF

    ijs_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 juni 2009 - 21:39

Bedankt ik heb het erin verwerkt.

Als iemand er nog iets aan toe te voegen heeft mag diegene het gerust zeggen we leveren hem binnenkort in.

Veranderd door ijs, 13 juni 2009 - 14:23






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures