Springen naar inhoud

suiker oplossen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

mcfaker123

    mcfaker123


  • >1k berichten
  • 1135 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juni 2009 - 14:44

Halo,

Als we bijvoorbeeld suiker oplossen in water, in wat splitst het dan?
Het splitst niet in ionen, maar in wat dan?

PS Het is toch een polaire stof, want het lost op in water( polair)?


Dank bij voorbaat.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 juni 2009 - 14:52

Suiker splitst in losse moleculen. Zou je die verder opbreken, dan is suiker geen suiker meer. Natriumnitraat (NaNO3) lost ook niet verder op dan Na+ en NO3-. Zou je NO3- opsplitsen in N en 3 O, dan is het geen nitraat meer.

En het klopt dat suiker polair is, soort zoekt soort, daarom lost het op.

Veranderd door Fuzzwood, 20 juni 2009 - 14:52


#3

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juni 2009 - 15:04

Bij suikers is het de glycoside binding die verbroken wordt.
Als je een disacharide zoals sacharose oplost in water. (kristalsuiker) dan "splitst" het in de 2 monosachariden. Bij kristalsuiker is dat α-D glucose en β-D-fructose.

#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 juni 2009 - 21:41

Nee, chemaniac, dat is beslist niet waar. De glycoside binding wordt bij oplossen niet verbroken. Zo'n verbreking heet geen oplossen maar hydrolyse.

Het produkt van de hydrolyse is bovendien D-glucose en D-fructose. De griekse letters vallen eraf omdat die alleen van belang zijn als die positie vastligt in een glycoside binding.

Veranderd door rwwh, 20 juni 2009 - 21:43


#5

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juni 2009 - 22:39

Inderdaad, anders zou opgeloste suiker geen suiker meer zijn. Suiker splitst dus niet.

Wat wel kan bij sommige suikers is dat er meerdere tautomere vormen zijn, die in de vaste stof niet naast elkaar bestaan, maar in oplossing wel (een evenwicht). Voorbeelden zijn ringstructuren die open of dicht kunnen zijn en bij opening krijg je een aldehyde-vorm of keton vorm en in gesloten vorm een C-O-C binding in de ring.

#6

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juni 2009 - 09:38

Ow dan zit dat al een hele tijd verkeerd in mijn hoofd opgeslagen.
Biomoleculen zullen nooit mijn sterkste punt worden. :P

Bedankt voor de verbetering. :)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures