suiker oplossen
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
- Berichten: 1.129
suiker oplossen
Halo,
Als we bijvoorbeeld suiker oplossen in water, in wat splitst het dan?
Het splitst niet in ionen, maar in wat dan?
PS Het is toch een polaire stof, want het lost op in water( polair)?
Dank bij voorbaat.
Als we bijvoorbeeld suiker oplossen in water, in wat splitst het dan?
Het splitst niet in ionen, maar in wat dan?
PS Het is toch een polaire stof, want het lost op in water( polair)?
Dank bij voorbaat.
- Berichten: 11.177
Re: suiker oplossen
Suiker splitst in losse moleculen. Zou je die verder opbreken, dan is suiker geen suiker meer. Natriumnitraat (NaNO3) lost ook niet verder op dan Na+ en NO3-. Zou je NO3- opsplitsen in N en 3 O, dan is het geen nitraat meer.
En het klopt dat suiker polair is, soort zoekt soort, daarom lost het op.
En het klopt dat suiker polair is, soort zoekt soort, daarom lost het op.
-
- Berichten: 2.337
Re: suiker oplossen
Bij suikers is het de glycoside binding die verbroken wordt.
Als je een disacharide zoals sacharose oplost in water. (kristalsuiker) dan "splitst" het in de 2 monosachariden. Bij kristalsuiker is dat α-D glucose en β-D-fructose.
Als je een disacharide zoals sacharose oplost in water. (kristalsuiker) dan "splitst" het in de 2 monosachariden. Bij kristalsuiker is dat α-D glucose en β-D-fructose.
- Berichten: 6.853
Re: suiker oplossen
Nee, chemaniac, dat is beslist niet waar. De glycoside binding wordt bij oplossen niet verbroken. Zo'n verbreking heet geen oplossen maar hydrolyse.
Het produkt van de hydrolyse is bovendien D-glucose en D-fructose. De griekse letters vallen eraf omdat die alleen van belang zijn als die positie vastligt in een glycoside binding.
Het produkt van de hydrolyse is bovendien D-glucose en D-fructose. De griekse letters vallen eraf omdat die alleen van belang zijn als die positie vastligt in een glycoside binding.
-
- Berichten: 3.145
Re: suiker oplossen
Inderdaad, anders zou opgeloste suiker geen suiker meer zijn. Suiker splitst dus niet.
Wat wel kan bij sommige suikers is dat er meerdere tautomere vormen zijn, die in de vaste stof niet naast elkaar bestaan, maar in oplossing wel (een evenwicht). Voorbeelden zijn ringstructuren die open of dicht kunnen zijn en bij opening krijg je een aldehyde-vorm of keton vorm en in gesloten vorm een C-O-C binding in de ring.
Wat wel kan bij sommige suikers is dat er meerdere tautomere vormen zijn, die in de vaste stof niet naast elkaar bestaan, maar in oplossing wel (een evenwicht). Voorbeelden zijn ringstructuren die open of dicht kunnen zijn en bij opening krijg je een aldehyde-vorm of keton vorm en in gesloten vorm een C-O-C binding in de ring.
-
- Berichten: 2.337
Re: suiker oplossen
Ow dan zit dat al een hele tijd verkeerd in mijn hoofd opgeslagen.
Biomoleculen zullen nooit mijn sterkste punt worden.
Bedankt voor de verbetering.
Biomoleculen zullen nooit mijn sterkste punt worden.
Bedankt voor de verbetering.