Springen naar inhoud

[scheikunde] Gisting suikeroplossing


  • Log in om te kunnen reageren

#1

young-ones-army

    young-ones-army


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 juli 2009 - 12:50

Wij hebben een vraag over ons profielwerkstuk.
We moeten een suikeroplossing laten gisten om zo de verdwenen glucose te bepalen. Onze vraag is hoe we dat moeten aan pakken d.m.v een titratie.

Als jullie ons zouden willen helpen zou dat heel fijn zijn.
Alvast bedankt ;),

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ajonker

    ajonker


  • >250 berichten
  • 306 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juli 2009 - 11:57

Dat gaat alsvolgt:

Gist + Suikerwater --> Koolzuurgas in water

Het opgeloste koolzuurgas in water (denk aan bv. Cola) kun je
bepalen d.m.v. een potentiometrische titratie met natriumhydroxide
Denk erom dat je verschillende omslagpunten zult zien aangezien
de hydroxide-ionen het koolzuur stapsgewijs zullen omzetten!

In een reactievergelijking gaat dit alsvolgt:

H2CO3 + OH - --> HCO3 - + H2O
HCO3 - + OH - --> CO32- + H2O

Veel succes! [|:-)]

#3

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 juli 2009 - 17:42

Ik denk niet dat dit werkt.

Om te beginnen is het lastig om alle gevormde koolzuurgas in de oplossing te houden tijdens de gisting. Daarbovenop komt dat de gistcellen, die suiker vergisten, dat doen in zuur milieu (wijngisten, bijv. doen het pas goed bij pH tussen 2 en 3). Het koolzuur-evenwicht ligt dus helemaal aan de koolzuurgas-zijde. Verder heb je te maken met een hoeveelheid ┬┤vreemd┬┤ zuur waarvan je na de gisting niet meer weet hoeveel er nog precies over is.
De titratie op koolzuur is dus onbegonnen werk.

Ik zou je titratie richten op de resterende glucose na de vergisting.

Veranderd door Marjanne, 10 juli 2009 - 17:43






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures