[scheikunde] Gisting suikeroplossing

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[scheikunde] Gisting suikeroplossing

Wij hebben een vraag over ons profielwerkstuk.

We moeten een suikeroplossing laten gisten om zo de verdwenen glucose te bepalen. Onze vraag is hoe we dat moeten aan pakken d.m.v een titratie.

Als jullie ons zouden willen helpen zou dat heel fijn zijn.

Alvast bedankt ;),

Berichten: 306

Re: [scheikunde] Gisting suikeroplossing

Dat gaat alsvolgt:

Gist + Suikerwater --> Koolzuurgas in water

Het opgeloste koolzuurgas in water (denk aan bv. Cola) kun je

bepalen d.m.v. een potentiometrische titratie met natriumhydroxide

Denk erom dat je verschillende omslagpunten zult zien aangezien

de hydroxide-ionen het koolzuur stapsgewijs zullen omzetten!

In een reactievergelijking gaat dit alsvolgt:

H2CO3 + OH - --> HCO3 - + H2O

HCO3 - + OH - --> CO32- + H2O

Veel succes! Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: [scheikunde] Gisting suikeroplossing

Ik denk niet dat dit werkt.

Om te beginnen is het lastig om alle gevormde koolzuurgas in de oplossing te houden tijdens de gisting. Daarbovenop komt dat de gistcellen, die suiker vergisten, dat doen in zuur milieu (wijngisten, bijv. doen het pas goed bij pH tussen 2 en 3). Het koolzuur-evenwicht ligt dus helemaal aan de koolzuurgas-zijde. Verder heb je te maken met een hoeveelheid ´vreemd´ zuur waarvan je na de gisting niet meer weet hoeveel er nog precies over is.

De titratie op koolzuur is dus onbegonnen werk.

Ik zou je titratie richten op de resterende glucose na de vergisting.

Reageer