[scheikunde] Gisting suikeroplossing
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 1
[scheikunde] Gisting suikeroplossing
Wij hebben een vraag over ons profielwerkstuk.
We moeten een suikeroplossing laten gisten om zo de verdwenen glucose te bepalen. Onze vraag is hoe we dat moeten aan pakken d.m.v een titratie.
Als jullie ons zouden willen helpen zou dat heel fijn zijn.
Alvast bedankt ,
We moeten een suikeroplossing laten gisten om zo de verdwenen glucose te bepalen. Onze vraag is hoe we dat moeten aan pakken d.m.v een titratie.
Als jullie ons zouden willen helpen zou dat heel fijn zijn.
Alvast bedankt ,
-
- Berichten: 306
Re: [scheikunde] Gisting suikeroplossing
Dat gaat alsvolgt:
Gist + Suikerwater --> Koolzuurgas in water
Het opgeloste koolzuurgas in water (denk aan bv. Cola) kun je
bepalen d.m.v. een potentiometrische titratie met natriumhydroxide
Denk erom dat je verschillende omslagpunten zult zien aangezien
de hydroxide-ionen het koolzuur stapsgewijs zullen omzetten!
In een reactievergelijking gaat dit alsvolgt:
H2CO3 + OH - --> HCO3 - + H2O
HCO3 - + OH - --> CO32- + H2O
Veel succes!
Gist + Suikerwater --> Koolzuurgas in water
Het opgeloste koolzuurgas in water (denk aan bv. Cola) kun je
bepalen d.m.v. een potentiometrische titratie met natriumhydroxide
Denk erom dat je verschillende omslagpunten zult zien aangezien
de hydroxide-ionen het koolzuur stapsgewijs zullen omzetten!
In een reactievergelijking gaat dit alsvolgt:
H2CO3 + OH - --> HCO3 - + H2O
HCO3 - + OH - --> CO32- + H2O
Veel succes!
- Berichten: 4.771
Re: [scheikunde] Gisting suikeroplossing
Ik denk niet dat dit werkt.
Om te beginnen is het lastig om alle gevormde koolzuurgas in de oplossing te houden tijdens de gisting. Daarbovenop komt dat de gistcellen, die suiker vergisten, dat doen in zuur milieu (wijngisten, bijv. doen het pas goed bij pH tussen 2 en 3). Het koolzuur-evenwicht ligt dus helemaal aan de koolzuurgas-zijde. Verder heb je te maken met een hoeveelheid ´vreemd´ zuur waarvan je na de gisting niet meer weet hoeveel er nog precies over is.
De titratie op koolzuur is dus onbegonnen werk.
Ik zou je titratie richten op de resterende glucose na de vergisting.
Om te beginnen is het lastig om alle gevormde koolzuurgas in de oplossing te houden tijdens de gisting. Daarbovenop komt dat de gistcellen, die suiker vergisten, dat doen in zuur milieu (wijngisten, bijv. doen het pas goed bij pH tussen 2 en 3). Het koolzuur-evenwicht ligt dus helemaal aan de koolzuurgas-zijde. Verder heb je te maken met een hoeveelheid ´vreemd´ zuur waarvan je na de gisting niet meer weet hoeveel er nog precies over is.
De titratie op koolzuur is dus onbegonnen werk.
Ik zou je titratie richten op de resterende glucose na de vergisting.