Springen naar inhoud

[scheikunde] Oplossings vraagstuk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

phil424

    phil424


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2009 - 15:00

. Een waterige oplossing bevat 0,5 M ethanol (Rho=0,789g/ml) en een hoeveelheid tafelzout (Rho=2,165g/ml). Temperatuur is 303K. De osmotische druk bedraagt 37,81 bar. Wat is de g-parameter van het tafelzout? Wat is het vriespunt?


Ik bereken dus eerst de molariteit van NaCl:

37.81bar = 303K*0.08206(0.5 M+x)
x=1M en door de van t hoff factor voor NaCl word het 0.5M.

Vanaf hier ben ik niet meer zo zeker dat het juist is

We veronderstellen een waterige oplossing van 1L.

Dan vinden we 0.5mol voor ethanol en hetzelfde voor NaCl.

We berekenen de densiteit van de oplossing met ethanol
0.5mol*46g/mol=23g.
Densiteit oplossing = 789g.
766 g H20 nodig.

We doen hetzelfde voor de densiteit met NaCl.
0.5mol*58g/mol=29 g
Densiteit oplossing 2.165g/ml*1000ml=2165g
2165g-29g=2136g H20.

G parameter voor NaCl = 29g/1l=29g/l

Vriespunt :
molaliteit van ethanol : 0.5mol/0.789kg =0.63mol/kg
van NaCl : 0.5mol/2,165kg=0.23mol/kg

Vriespunt verlaging = -1.86C°/molaal*(0.23+0.63)=-1.6 C°

Ik heb dus geen enkel idee of dit juist is, vooral het feit de twee densiteiten gegeven zijn vind ik verwarrend.

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ajonker

    ajonker


  • >250 berichten
  • 306 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2009 - 16:30

Beste phil424,

ik kom al bij de berekening van de concentratie aan keukenzout op een heel ander antwoord!

De Wet van 't Hoff luidt: p x V = n x R x T

(p = osmoytische druk; V = volume; n = aantal mol keukenzout; R = gasconstante en T = temperatuur)

Als ik jouw gegevens invul krijg ik:

37,81 x V = n x 8,31447 x 303; waaruit volgt, dat: n/V (mol/liter) = 0,015M !

Alex

#3

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 juli 2009 - 16:35

Beste phil424,

ik kom al bij de berekening van de concentratie aan keukenzout op een heel ander antwoord!

De Wet van 't Hoff luidt: p x V = n x R x T

(p = osmoytische druk; V = volume; n = aantal mol keukenzout; R = gasconstante en T = temperatuur)

Als ik jouw gegevens invul krijg ik:

37,81 x V = n x 8,31447 x 303; waaruit volgt, dat: n/V (mol/liter) = 0,015M !

Alex

Dat komt omdat je met een verkeerde gasconstante werkt. 8,314 hoort bij J * mol-1 * K-1. Degene die de TS gebruikt hoort bij liter * atm * mol-1 * K-1 (schoonheidsfoutje natuurlijk dat je de osmotische druk dan even naar atmosfeer moet omrekenen ;) )

Veranderd door Fuzzwood, 20 juli 2009 - 16:36


#4

phil424

    phil424


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2009 - 16:40

Beste ajonker

Men moet toch ook de concentratie van ethanol er bij rekenen in de formule van de osmotische druk?

osmotische druk = R*T* som ( C)

C= concentratie van de stof
R= gasconstante
T= temp

Philippe





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures