2 vraagjes

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

2 vraagjes

Hallo, Manbungo 2 vragen :lol: ,

als je een zeer grote elektrische spanning door een dun metaaldraadgeleider laat stromen, dan zal het toch zeker voorkomen dat er elektronen aan de lucht worden afgestaan he? want het kan niet anders als je met zon grote spanningen werkt

en nog iets, als de lucht moleculen die elektronen zien, zeggen ze dan van: ola elektronen, wij willen graag 8 valentie elektronen op de laatste schil hebben, dus binden ze zich met 2 nieuwe elektronen, toch?

Dankjewel

Berichten: 1.379

Re: 2 vraagjes

mcfaker,

Een electrische spanning stroomt niet door een metaaldraadgeleider. Ik denk dat je iets anders opschrijft dan je bedoelt.

Je eerste vraag betreft bijvoorbeeld hoogspanningsleidingen. Als die vochtig zijn of bedekt zijn met ijs hoor je vaak knetterende ontladingen. Via de buitenkant van isolatoren kan er n.l. een electrische stroom naar aarde afvloeien. Maar ook zonder vocht is er wel wat ladingsverlies via vervuilde oppervlakken van isolerende materialen.

Op hoogspanningsleidingen in de buurt van woonhuizen of bijvoorbeeld scholen wordt soms bijna fobisch gereageerd. Begrippen als electrisch veld,

electromagnetische golven en "straling" worden daarbij meestal met elkaar verward.

Het is danook belangrijk om je hierbij precies uit te drukken.

Als bijvoorbeeld moleculen electronen opnemen denk je dan aan een kathodische electrochemische reaktie? Of denk je hierbij aan een electrostatische oplading van een gas of een isolerend materiaal?
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

Re: 2 vraagjes

bedankt voor je reactie, ik heb het al door :lol:

Reageer