corrosie RVS304 formalineoplossing

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

corrosie RVS304 formalineoplossing

Is het mogelijk dat rvs304 corrodeert (put- speeltcorrosie) in een omgeving van formaline oplossing (in water van minder dan 20 °C)? Situatie is Rvs304 bak met daarin een rvs304 rooster liggend op de bodem. Zichtbaar zijn putjes en een bruine aanslag.

Berichten: 1.379

Re: corrosie RVS304 formalineoplossing

Het formaldehyde (methanal) in de formaline is niet riskant. Maar er zijn eventeel bijkomende zaken. Zoals verzuring door oxydatie tot mierenzuur, in kombinatie met altijd aanwezige chlorideionen.

Het reducerende milieu kan spleetcorrosie bevorderen in de spleten tussen het rooster en de bodem van de bak.In hoeverre kunt U vermijden dat er tussen rooster en bak een stagnerende vloeistof komt? Kunt U daar de vloeistof stromende houden of het rooster bewegend monteren?

U heeft blijkbaar nu al pitting. Via de putjes kunnen er ijzerionen in de vloeistof komen die een bruin neerslag geven. Uw formaline moet zeker chloride vrij of chloride arm zijn. U kunt eventueel alles reinigen met een stoom straal en opnieuw beginnnen. Verder: RVS304 is wel het meest kwetsbare roestvast staal. Er zijn betere en duurdere staalsoorten.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 3

Re: corrosie RVS304 formalineoplossing

Allereerst, bedankt voor de reactie! Rvs304 wordt wel vaker toegepast in combinatie met formaline maar zonder roosterbodem. Dus spleetcorrosie is een nieuw probleem. We kunnen de roosters op kunststof doppen zetten om afstand te creeeren. De bakken worden bovendien regelmatig ca. 3 dagen doorlopend gespoeld met kraanwater. Waarbij echter weinig stroming op bodemhoogte is. In deze bakken komt de bruine aanslag het meeste voor. Kan het spoelen de aantasting versnellen? Hoezo zijn er altijd chlorideionen? Kunnen ijzerdeeltjes in het toevoerwater een oorzaak zijn?

Berichten: 1.379

Re: corrosie RVS304 formalineoplossing

am40,

Het rooster op kunststof doppen ( geen PVC !) kan een oplossing zijn. Mits er daardoor geen nieuwe spleten gevormd worden.

Om pitting te vermijden stelt men vaak als eis een maximum chlorideconcentratie van 250 ppm. Eigenlijk moet de grens bij 50 ppm liggen maar dat is meestal niet haalbaar.

Ijzerionen en ijzerdeeltjes veroorzaken niet direkt pitting, zoals chloride ionen.

Indirekt eventueel wel als zij bijdragen aan de spleetcorrosie in zuurstofarme spleten in de vorm van een sediment.

Een formalineoplossing is reducerend en vormt dus eigenlijk geen goede combinatie met het RVS dat het meest stabiel is in oxyderend milieu vanwege de passiviteit. Als materiaal voor een bak en rooster kun je ook denken aan aluminium. Is dat al eens gedaan? Zo niet dan kunt U dat zelf uitzoeken via een eenvoudig expositieproefje op kleinere schaal.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 3

Re: corrosie RVS304 formalineoplossing

Chlorideconcentratie gaan we controleren.

Ga ook checken of de bakken zonder roosterbodem ook zijn aangetast.

Ik heb ook enkele foto's van de plek des onheils. Misschien kun je daar je licht over laten schijnen, maar ik weet niet hoe ik die kan sturen via dit forum.

Aluminium hebben we getest in formaline, wordt niet aangetast.

Bakken worden zwaar belast, ca. 400 liter form.oplossing voor stoffelijke overschotten, in- uitrollen, automatische handling.

Reageer