Springen naar inhoud

zuurte druiven


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Linda281

    Linda281


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 september 2009 - 10:13

hey,,
ik en een vriendin gaan voor scheikunde het verschil in de zuurte van druiven onderzoeken. namelijk de verschillen van rijpe en onrijpe druiven in zuurtegraad.
weet iemand hoe ik dat moet gaan onderzoeken (met een proefje ofzo).
ik weet wel dat het iets met de H+ en te maken heeft maar verder dan dat kom ik niet...
groetjes.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ajonker

    ajonker


  • >250 berichten
  • 306 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 september 2009 - 12:07

Hoi met Alex,

Je zult dan eerst de druiven moeten persen en van het sap van de geperste druiven kun je dan m.b.v. een pH-meter de zuurtegraad bepalen

Er is bij deze nauwkeurige methode alleen een groot probleem, namelijk:

- Je moet wel veel druiven persen om voldoende sap te krijgen voor een
nauwkeurige pH-meting

Wat je ook kunt doen is, na het persen van enkel druiven en een klein volume aan sap hebt (ca. 2 - 5 ml) is gebruik maken van een lakmoespapier (dan heb je een indicatie van de pH of als je het nauwkeuriger wilt weten:

kun je m.b.v. een zuur-base titratie met een nauwkeurig gestelde loogoplossing (en een indicator zoals bv. fenolftaleine of methylrood) de exacte pH bepalen van het sap volgens de formule:

concentratie H+ = volume (loog) x concentratie (loog) / volume (sap)

pH = - log (H+)


Veel succes

#3

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 23 september 2009 - 15:18

Alex, je suggestie onderschrijf ik grotendeels, behalve dat laatste dat al vaker aan de orde is geweest:

Je kunt met een titratie geen pH bepalen. Met een titratie bepaal je het totaal zuurgehalte; dat is iets anders dan de pH (je hebt nl. ook niet gedissocieerde zuren, die niet in de pH maar wel in de titratie meedoen).

#4

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 23 september 2009 - 17:48

Daarnaast zou je eerst kunnen proeven en zoet en zuur een cijfer kunnen geven van bv 1 tot 5 wat inhoud heel zuur (1).... zoet (5) en dat vergelijken met wat je met je proefjes hebt gevonden. De uitkomst kan wel eens heel verrassend zijn.

#5

Fleppie_CF

    Fleppie_CF


  • >100 berichten
  • 133 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 september 2009 - 08:11

Wat Gerard voorstelt klinkt niet slecht, maar zelf zou ik niet verder komen dan pH papier, pH meter en eventueel pH titratie. andere technieken heb ik nog nooit gebruikt. Maar dit zijn ook de technieken die je in eerste stand op het internet tegenkomt.

#6

Linda281

    Linda281


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 september 2009 - 17:25

Hartstikke bedankt allemaal voor jullie reacties :)
Ik denk dat ik nu wel eventjes vooruit kan ;)
Thnx
Groetjes

#7

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 september 2009 - 21:28

p.s. neem voor de gein ook eens riedel druivensap en wijn mee.

eens kijken of daar nog verschil in zit.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#8

Linda281

    Linda281


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 september 2009 - 17:55

hey,,
ik heb nog een vraag...
ik heb op internet gelezen dat het sterkste zuur in druiven wijnsteenzuur is (wat ik niet 100% zeker weet)
en ik zit eraan te denken om het te laten reageren met natronloog. (is dat de juiste stof om met wijnsteenzuur te laten reageren)
zou iemand mij kunne helpen met de reactievergelijking en de verhoudingen waarmee die reageert?
alvast bedankt
xx

#9

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 september 2009 - 18:05

Je bedoelt titreren? Dan zul je eerst moeten weten hoeveel protonen wijnsteenzuur kan afstaan.

#10

Linda281

    Linda281


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 september 2009 - 21:37

ja ik bedoel inderdaad titreren





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures