Springen naar inhoud

Suiker aantonen in kauwgom


  • Log in om te kunnen reageren

#1

pva

    pva


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 september 2009 - 09:53

Hallo,

Wij hebben een PTA-opdracht voor scheikunde en we hebben het onderwerp kauwgom gekozen. We verdiepen ons dan in de suikers en zoetstoffen in de kauwgom. We moeten voor onze opdracht een practicum bij ons onderwerp doen. We hadden het idee om een eenvoudige methode te hebben waarmee we suiker kunnen aantonen in een kauwgom met suiker. Deze methode willen we dan ook toepassen op een suikervrije kauwgom zodat we de resultaten kunnen vergelijken.
We hebben al wel wat dingen opgezocht over hoe je suiker kunt aantonen. Dit gaat dan over Fehling A+B. We hebben daar wel wat over opgezocht maar we weten niet zo goed hoe dan het practicum in zijn werk gaat.

We hopen dat jullie ons misschien een beetje op weg kunnen helpen zodat wij weer verder kunnen met onze scheikunde opdracht.

We hopen dat er genoeg informatie in staat zodat jullie onze vraag kunnen beantwoorden.

Alvast bedankt, Groeten Sander, Kris en Pien (VWO 5)

edit: Wij zijn ook bezig met onze deelvragen te beantwoorden. Alleen we kunnen nergens informatie vinden in boeken of op internet. Misschien dat jullie ons daar ook mee op weg kunnen helpen.



Hoofdvraag : Wat zijn de verschillen tussen kauwgom die gezoet is met suiker en kauwgom die gezoet is met zoetstoffen?

Deelvragen: - Wat zijn zoetstoffen en suikers?
- Door welke eigenschappen van zoetstoffen en de eigenschappen van suiker wordt
de (zoete) smaak veroorzaakt?
- Wat is de uitwerking van suiker en wat is de
uitwerking van zoetstoffen op je gebit?


alvast bedankt,

Veranderd door pienva, 24 september 2009 - 10:35


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 24 september 2009 - 10:51

Eerst zul je een methode moeten bedenken om de zoetstof uit de kauwgum te krijgen, kauwgum fijnmaken hoe doe je dat? en dan?

en een aantal links uit wiki voor de basisinformatie
http://nl.wikipedia....Fehlingsreagens
http://nl.wikipedia....stof#cite_ref-3
http://nl.wikipedia....iki/Tafelsuiker
http://nl.wikipedia....Smaak_(zintuig)

En ook naar de links kijken onder aan de artikelen.

#3

pva

    pva


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 september 2009 - 07:54

Wat bedoeld u dan precies met de zoetstof uit de kauwgom halen? Moet de zoetstof (in dit geval suiker) apart worden gehouden van de rest van de stoffen in de kauwgom? Of als we de kauwgom fijn kunnen maken en dan de fehlingsreagens toepassen zouden we dan al een duidelijke neerslag kunnen zien als het reageert met het suiker in de kauwgom ?

groeten, sander kris en pien vwo5

#4

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 25 september 2009 - 09:24

Als je wilt weten hoeveel suiker(s) je hebt moet je het toch eerst uit de kauwgom halen.
Wat vaak gebeurt, is dat andere dingen in de kauwgom 'in de weg' zitten bij je bepaling.

Gewoon de kauwgom fijnmalen is denk ik wel genoeg om iets te zien, maar is zeker niet goed genoeg om goed te schatten hoeveel er in de kauwgom zit.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures