Springen naar inhoud

Ascorbinezuur in water


  • Log in om te kunnen reageren

#1

gekkehenkie

    gekkehenkie


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2009 - 15:01

Hoe lost ascorbinezuur op in water?

C6H8O6 (s) + H20 (l) -> C6H706- (aq) + H3O+ (aq) ???

Veranderd door gekkehenkie, 14 oktober 2009 - 15:15


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fleppie_CF

    Fleppie_CF


  • >100 berichten
  • 133 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2009 - 15:21

tip:

http://biologie.fali...a/vitc_cond.jpg

ascorbinezuur heeft twee assymetrische koolstofatomen

#3

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 14 oktober 2009 - 15:21

Jep, ascorbinezuur is inderdaad een 1-waardig zuur.

Fleppie, het 2e proton is niet zuur. Die gaan er alleen maar allebei af tijdens een redoxreactie, waar ascorbinezuur als reductor optreedt.

Het milieu moet zuur genoeg zijn (DIKKE hint als dit om een ascorbinezuuranalyse gaat) om ascorbinezuur volledig te protoneren, anders doet de bepaling met jood, zetmeel en natriumsulfiet het niet. ;)

Veranderd door Fuzzwood, 14 oktober 2009 - 15:23


#4

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2009 - 00:38

Zal wel een muggen zifter zijn, maar dat is niet de juiste vergelijking. Ascorbinezuur zal in zijn geprotoneerde vorm eerst oplossen, en dan vervolgens in een 2e stap zuur base karakteristieken gaan vertonen.

#5

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 15 oktober 2009 - 06:49

Zal wel een muggen zifter zijn, maar dat is niet de juiste vergelijking. Ascorbinezuur zal in zijn geprotoneerde vorm eerst oplossen, en dan vervolgens in een 2e stap zuur base karakteristieken gaan vertonen.

Op zich niet muggenzifterig, alleen is de reactievergelijking dan wel heel simpel:
C6H8O6 (s) --(H2O)--> C6H8O6 (aq)
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#6

gekkehenkie

    gekkehenkie


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2009 - 14:30

Ehhh?

#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 oktober 2009 - 14:36

Niet van schrikken ;)

Ascorbinezuur lost op in water zoals suiker dat zou doen. Het ligt maar aan de pH van dat water of ascorbinezuur uiteindelijk protonen gaat afgeven.

#8

gekkehenkie

    gekkehenkie


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2009 - 15:30

Zou je dat misschien verder kunnen uitleggen?

Vanaf pH>x of pH<x hoeveel protonen?

#9

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 19 oktober 2009 - 15:36

pKz(1) = 4,7; pKz(2) = 11,6.

Dat houdt in dat bij een pH < 3.7 minstens 90% van het zuur niet gedeprotoneerd is.
Bij een pH > 12,6 is er nog maar 10% over waar nog 1 proton aanzit.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#10

gekkehenkie

    gekkehenkie


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2009 - 15:51

De pH van maagzuur is ongeveer 2. Dus voornamelijk C6H8O6 in je maag. Hoe komt ascorbinezuur dan door de maagwand heen? (Dat gebeurt toch meestal als ion?)

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 oktober 2009 - 17:19

Volgens mij wordt het juist in de darmen opgenomen, waarin na de galblaas juist een basisch milieu heerst.

#12

gekkehenkie

    gekkehenkie


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2009 - 12:10

Waarom geldt dan het algemene advies om sinaasappelsap (vitamine c) te drinken bij appelstroop (ijzer), omdat ijzer-ionen goed worden opgenomen in een zure omgeving? Maagzuur (pH~2) is al zuur en vitamine c wordt niet in de maag opgenomen, maar in (basische) darmen.

Basisch=pH hoger dan 7, dus een groot gedeelte van ascorbinezuur is dan gedeprotoneerd. Dus voornamelijk C6H7O6- in de darmen?

Veranderd door gekkehenkie, 20 oktober 2009 - 12:15


#13

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 20 oktober 2009 - 12:27

Waarom geldt dan het algemene advies om sinaasappelsap (vitamine c) te drinken bij appelstroop (ijzer), omdat ijzer-ionen goed worden opgenomen in een zure omgeving?

Is dat zo? Is dan eigenlijk wel een vreemd advies, tenzij het niet om de zuurgraad door vitamine C gaat om het ijzer op te nemen maar om wat anders.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#14

gekkehenkie

    gekkehenkie


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2009 - 12:31

http://www.uitzendin...6428861859d411e

Advies van een huisarts en een wetenschapper uit wageningen. "Lichaam neemt ijzer goed op in zure omgeving" wist ik ook niet, wel: vitamine c bevordert ijzer-opname.

In je darmen heerst dus een basisch milieu, wordt het daar zuurder door vitamine c en kan daardoor ijzer beter worden opgenomen?

Veranderd door gekkehenkie, 20 oktober 2009 - 14:44


#15

gekkehenkie

    gekkehenkie


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 november 2009 - 15:45

http://nl.wikipedia....IJzer_(voeding)

"Het tweewaardig ijzer Fe2+, het zogenaamde heem-ijzer, wordt goed door het lichaam opgenomen en zit in vlees."

In appelstroop zit Fe3+.

"Het driewaardig ijzer Fe3+, het zogenaamde non-heem-ijzer, dat in groenten voorkomt, moet eerst omgezet worden in het tweewaardige ijzer voordat het door het lichaam kan worden opgenomen. Dit gebeurt in een zure omgeving."

Dus in aanwezigheid van sinaasappelsap: Fe3+ -> Fe2+, maar veel zuurder dan je maag - pH~2 - wordt het niet, denk ik, dus komt die verandering van ijzer dan door het zure van sinaasappelsap (sinaasappelsap maakt de omgeving toch nog zuurder) of komt het door de vitamine c in sinaasappelsap?

Er staat namelijk ook op wikipedia: "Daarom wordt aanbevolen om staalpillen, die bestaan uit het driewaardige ferro-fumaraat, in te nemen met bijvoorbeeld sinaasappelsap of een vitamine C tablet."





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures