Springen naar inhoud

boorzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

nitro_CF

    nitro_CF


  • >25 berichten
  • 54 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 oktober 2009 - 19:50

In het labo een titratie moeten uitvoeren met NaOH op boorzuur.
In aan en afwezigheid van mannitol.
Dus als ik het goed voor heb bindt het mannitol met het boorzuur en komen er 2 H vrij , er blijft er dus 1 over die in reactie kan gaan met NaOH.
Ik vroeg me af wat voor effect dit juist heeft op het equivalentiepunt en tevens op de zuurconstant.
Ik zou veronderstellen dat zonder mannitol , je meer base moet toevoegen om het zuur te neutraliseren en dat de pH dus zou stijgen en dus ook de zuurconstante , klopt dit ?

alvast bedankt,

marco

Veranderd door nitro, 24 oktober 2009 - 19:53


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 25 oktober 2009 - 09:34

Je bedoelt met de zuurconstante de K-waarde?

De K-waarde verandert niet. Je hebt alleen competiterende reacties waardoor het zou kunnen lijken dat het equivalentiepunt op een andere waarde ligt.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2009 - 13:17

Is het niet zo dat boorzuur met mannitol een complex vormt en dat het netto resultaat is dat er een veel sterker zuur onstaat? Boorzuur is echt zeer zwak, maar door combinatie met bepaalde andere stoffen kan het zuur ineens een stuk sterker worden. Dan is er geen sprake meer van een gewone zuur/base reactie maar een complexvorming, waarbij een andere stof ontstaat die veel zuurder is.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures