Springen naar inhoud

[scheikunde] Spinazie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

speedyjane

    speedyjane


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2009 - 19:40

Hallo!

Ik doe mijn profielwerkstuk over het ijzergehalte in spinazie.
Nu is een van mijn deelvragen:
Wat wordt er eigenlijk bedoeld met "ijzer"in spinazie?

Een beginnetje heb ik al, maar dit zijn niet meer dan een paar regels. Het komt er op neer dat er geen metallisch metaal in spinazie zit, maar ijzerionen.

Iedereen snapt natuurlijk dat dit niet voldoende is.
Heeft iemand een idee wat ik hier nog meer over zou kunnen vertellen?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 oktober 2009 - 19:54

Nu de vraag, in welke vorm zitten die ijzerionen erin, en welk oxidatiegetal heeft het? +2 of +3.

#3

Choba

    Choba


  • >250 berichten
  • 421 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 oktober 2009 - 20:56

Misschien ook een stukje over waar de plant de ijzer vandaan heeft?

Wat je ook nog zou kunnen doen onder een ander onderwerp/kopje is waar je lichaam ijzer voor nodig heeft en dat ijzer alleen in ijzer(II) kan worden opgenomen en dus dat ijzer(III) omgezet moet worden (wat in een zure omgeving beter gaat in de maag).

Hier staat ook wel veel, http://nl.wikipedia....IJzer_(voeding)

:)

#4

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 oktober 2009 - 17:28

En ga dan ook na waarom wij mensen helemaal niets hebben aan ijzer in spinazie maar wel aan ijzer in bloed (vlees).

#5

speedyjane

    speedyjane


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2009 - 18:50

bedankt Z4x!
Waar kan ik iets vinden over de opname van stoffen uit de grond?

Wat bedoeld echtepino met zijn reactie: En ga dan ook na waarom wij mensen helemaal niets hebben aan ijzer in spinazie maar wel aan ijzer in bloed (vlees).

Volgensmij heb je als mens wel degelijk wat aan ijzer in spinazie.

Veranderd door speedyjane, 31 oktober 2009 - 18:54


#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 31 oktober 2009 - 19:06

Nope, zoek maar uit hoe het ijzer gebonden zit :)

#7

Choba

    Choba


  • >250 berichten
  • 421 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2009 - 19:11

Het staat op wikipedia pagina die ik eerder poste. :)

Het tweewaardig ijzer Fe2+, het zogenaamde heem-ijzer, wordt goed door het lichaam opgenomen en zit in vlees. Het driewaardig ijzer Fe3+, het zogenaamde non-heem-ijzer, dat in groenten voorkomt, moet eerst omgezet worden in het tweewaardige ijzer voordat het door het lichaam kan worden opgenomen.

Dit gebeurt in een zure omgeving. Daarom wordt aanbevolen om staalpillen, die bestaan uit het driewaardige ferro-fumaraat, in te nemen met bijvoorbeeld sinaasappelsap of een vitamine C tablet. Melk en melkproducten verstoren de omzetting naar tweewaardig ijzer, doordat ze het maagsap minder zuur maken. Bij een ijzertekort kunnen ook organische ijzerverbindingen zoals ijzeraminochelaat ingenomen worden, die een betere werking hebben.


Over opname van stoffen uit de grond weet ik niet zo veel, misschien wil je als je wat hebt gevonden dat hier posten, ik ben wel benieuwd. Ik denk dat het ook gewoon via ijzer zouten gaat, maar welke....?

#8

Tsjerk

    Tsjerk


  • >100 berichten
  • 216 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2009 - 19:17

Volgens mij is het ijzer in bijvoorbeeld spinazie niet alleen in de vorm van zouten aanwezig maar ook metallisch. Ik dacht hier een keer een filmpje over gezien te hebben waarin met een magneet ijzer in spinazie aangetoond werd. Maar ik kan het ook fout hebben en dat er eerst een reductor werd toegevoegd.

#9

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 31 oktober 2009 - 20:20

het gehalte metallisch ijzer in spinazie is nihiel.

Kellogg's Cornflakes daar in tegen bevatten wel deugdelijk ineffectief metallisch ijzer.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#10

Tsjerk

    Tsjerk


  • >100 berichten
  • 216 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2009 - 23:48

Dan was ik daarmee in de war. En ik neem aan dat metallisch ijzer wel als ijzer op de verpakking mag staan?

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 november 2009 - 00:33

Mja maagzuur is best in staat om daar gewoon Fe(II) van te maken, je boert dan gewoon wat H2

#12

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 november 2009 - 01:06

De afbeelding op verpakking mag er gerust staan, moet er alleen ergens een disclaimer staan.

Fuzzwood, Dat kan maagzuur best mits er geen stoor elementen zijn als coating van koolhydraten, eiwitten, vetten of stoffen als calcium en magnesium

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures