Springen naar inhoud

Natriumacetaat handwarmer


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 november 2009 - 14:37

Hallo,

Voor school zijn wij bezig om zelf een handwarmer te construeren. Dit doen wij door een oververzadigde oplossing van NaAc te creŽren, zoals ook in de vele filmpjes op internet wordt gedaan als men 'hotice' maakt.
Wij hebben 250mL demiwater verwarmd tot een graad of 70, toen zijn wij NaAc-trihydraat toe gaan voegen. Het bleef echter maar oplossen. Wij zijn op een gegeven moment maar gestopt, omdat we bedacht hadden dat er door het trihydraat elke keer ook weer water bij komt. We hadden besloten te kijken of het zou werken, en zo niet water eruit te gaan dampen.

Nou kwamen we vandaag weer bij het bekerglas terug en wat bleek nou, het was gekristalliseerd. Waarschijnlijk is het bekerglas niet schoon genoeg geweest. Echter, alleen de bovenkant van 'het spul' was echt hard en wit. Alles wat daaronder zat is een beetje een semi-doorzichtige prut. Wel een beetje stevig, maar niet hard.
Wij dachten dus dat dit kwam doordat er nog iets teveel water in zit en zijn het dus gaan verwarmen, zodat het water zou verdampen. Uiteindelijk hebben we van 350mL 280mL gemaakt, toen we het wel weer genoeg vonden.
Echter, zodra we de roervlo uitzetten, ontstaat er een vliesje bovenop de oplossing (was op het moment +-105*C). Als je de roervlo weer aanzet verdwijnt het vliesje ook gewoon weer. Onder het vlies lijken een soort luchtbellen te ontstaan.
Nu de vraag: Wat is dit vlies en hoe zorgen we ervoor dat we de oplossing kunnen afkoelen zůnder dat het vlies ontstaat?

Alvast bedankt,

Nico

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 november 2009 - 11:19

We hebben nu water toegevoegd totdat het vlies verdwenen was (bij +-100*C). Vervolgens hebben we het weer laten afkoelen. Toen we echter vandaag weer terug kwamen, was het weer uitgekristalliseerd. Ook was het weer waterig, zoals eerder ook al het geval was.

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het toch hard wordt (dus weer water verdampen), maar dat we het kunnen laten afkoelen zonder dat het kristalliseert?

Nu dat vlies weg was, is het alsnog uitgekristalliseerd, dus daar zal het niet aan gelegen hebben.
De bekerglazen waren elke keer schoongemaakt met water en omgespoeld met demiwater. Het heeft staan afkoelen in de zuurkast.

#3

w_oute_r

    w_oute_r


  • >250 berichten
  • 654 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 november 2009 - 11:55

Het was niet nodig geweest om je natriumacetaat ergens in op te lossen. Als je natriumacetaat (trihydraat) verhit, dan lost het op in z'n eigen kristalwater.

Veranderd door wouterman, 06 november 2009 - 11:55


#4

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 november 2009 - 15:10

Okť, en wat kunnen we nu doen? Het probleem is dus dat het altijd uit zichzelf kristaliseert. Moeten we het nu weer voor een deel indampen? Toen we dat hadden gedaan kregen we namelijk wel goed ijs. Toen was het probleem die korst en het feit dat het dus vanzelf kristalliseerde. Echter, nu zonder korst (met papperig ijs), kristalliseert het ůůk uit zichzelf.

#5

w_oute_r

    w_oute_r


  • >250 berichten
  • 654 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 november 2009 - 16:14

Er moeten geen punten zijn waar het kristal op kan beginnen te groeien. Je hebt dus een volkomen glad oppervlakte nodig in je houder, er mogen geen stofdeeltjes in je oplossing zitten en ook opgeloste gassen kunnen een oorzaak zijn van kristallisatie.

Wat bedoel je met "nu zonder korst (met papperig ijs)". Het moet volledig opgelost zijn, dus helemaal helder. Een papje "ijs" is niet goed. Er is sowieso geen sprake van ijs, ijs is vast water.

#6

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 november 2009 - 16:21

Dat snap ik, ik bedoel gekristalliseerde NaAc.

Met "nu zonder korst (met papperig ijs)" bedoelde ik, dat toen we demiwater hadden toegevoegd totdat de korst verdwenen was (en de vloeistof dus helemaal helder was), het niet kristalliseerde tot een mooi wit blok, maar tot een semi-doorzichtig papje. En toen ging het dus ook vanzelf. Het heeft wel staan afkoelen zonder iets erbovenop, zou het daar aan kunnen liggen?

Veranderd door nico135, 06 november 2009 - 16:21


#7

w_oute_r

    w_oute_r


  • >250 berichten
  • 654 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 november 2009 - 16:25

Jazeker. Afdekken met een folie of in een luchtdicht flesje doen werkt allebei een stuk beter dan de open lucht.

#8

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 november 2009 - 16:45

Dus:

We gaan het nu verhitten, totdat er zoveel water is verdampt dat er een korstje gaat ontstaan, dan halen we hem van de heater af en voegen we roerend water toe totdat het korstje weg is. Vervolgens dekken we het af en laten we het staan afkoelen.

Dan moeten we een vloeistof hebben, die echt hard wordt als we het laten kristalliseren.

Veranderd door nico135, 06 november 2009 - 16:46






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures