[Metaal] RVS type 430 vs 304

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

[Metaal] RVS type 430 vs 304

Ik ben bezig met het ontwerpen van een barbecue en een tuinhaard.

Ik wil dit graag maken van RVS en heb begrepen dat er verschillende types RVS bestaan:

* Martensitische staaltypen

* Ferritische staaltypen

* Austenitische staaltypen

Na lang speurwerk kwam ik erachter dat ik hiervoor of 304 of 430 kon gebruiken... Is er iemand die mij kan adviseren welke ik het beste kan gebruiken en waarom?

En wat de verschillen/overeenkomsten zijn van beide types?

Als iemand een beter idee heeft voor een roestvast staal hoor ik dit ook graag :)

Berichten: 1.379

Re: [Metaal] RVS type 430 vs 304

Van welk materiaal worden gewoonlijk barbecue's gemaakt? En welke staalsoorten worden gewoonlijk voor een open haard gebruikt?

Waarom zou je niet een van de gebruikelijke materialen overnemen? Luxe, dure RVS soorten kunnen last krijgen van inkolen en dan kunnen ze verbrozen.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 52

Re: [Metaal] RVS type 430 vs 304

Ik ben ook geen haarden-specialist, maar AISI 304 is een austenitisch roestvaststaal, terwijl AISI 430 een ferritisch RVS is.

De sterkte van beide is vergelijkbaar, maar de corrosierestentie van austenitische roestvaststalen is beter. Voor buitentoepassing verwacht ik dat AISI 430 minder mooi zal blijven dat 304.

AISI 304 wordt in de chemische industrie niet beschouwd als een luxe RVS, is binnen de aust. RVS-typen de basis. Het nauwelijks duurdere AISI 316 heeft een aanzienlijke betere corrosieresistentie.

Berichten: 5

Re: [Metaal] RVS type 430 vs 304

Voor jouw toepassing is alleen de prijs van belang int krist roestvorming treedt pas na jaren op, ook kruiden of vloeistoffen maken geen verschil bij dit gebruik perl is hardbaar aust niet.

Wel raadzaam als je het gelast hebt even te ontlaten naar +- 600 graden zodat de spanning weg is.

Reageer