Springen naar inhoud

Hoeveel Suiker


  • Log in om te kunnen reageren

#1

KeesdeStoker

    KeesdeStoker


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 november 2009 - 13:04

Hallo

Ik ga met een vriend een (alcoholisch) drankje maken, hiervoor vergisten we suiker in een gistvat (afgesloten met waterslot). Op internet hebben we gevonden dat gist zichzelf dood bij 15% vollume % alcohol. We willen dat er bij 15% geen suiker meer over is (nodig voor destillatie enzo en metingen van het alcohol percentage). Maar wel dat het drankje 15% wordt.

Mijn vraag is hoeveel suiker moeten wij (per liter) toevoegen om op 15% alcohol tekomen. We gebruiken gewoon bakkersgist, en suiker dat je in de supermarkt kan kopen.

Ik zelf kwam op het volgende uit:

v = 1 L
m%ethanol = 11.89% (Op internet was een converter te vinden)
methanol = 1000 (1L water = 1000gram) x 0.1189 = 118,9 gram
Methanol = 46.0688 g/mol

nethanol = 118.9 / 46.0688 = 2.473 mol

De reactie is:
1 glucose -> 2 ethanol + 2 CO2 (Dit klopt denkik niet omdat we tafelsuiker hebben en geen glucose)

nsuiker = nethanol / 2 = 1.2365 mol

Msuiker = 180.16 g/mol

msuiker = 1.2365*180.16 = 222.7 gram

Dus 222.7 gram in 1L drank oplossen. Ik vind dit vrij veel, klopt dit wel?

Kan iemand mij zeggen of mijn berekening klopt? (vergisten duurt een lange tijd dus zelf uitzoeken of het klopt duurt een tijdje).

Alvast bedankt

Kees

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 november 2009 - 17:39

In mijn ´Maak zelf wijn´-receptenboek is aangegeven dat je 295 g/L nodig hebt om ongeveer 1 liter 15 % ethanol te maken.

Overigens lukt het (zeker met bakkersgist) in de praktijk niet om via vergisting een volledig suikervrije ethanoloplossing te krijgen. Er resteert altijd wel zo´n 20-30 g/L aan suiker, afhankelijk van het type gist dat je gebruikt. Let wel: droge wijn bevat nog steeds zo´n 20 g suiker per liter wijn.


Edit: supermarktsuiker is geen probleem. Maar of dat bakkersgist nou zo geweldig werkt? Voor 3 4 euro heb je bij een goede drogist wijngist waarmee je tientallen liters kunt vergisten.

Veranderd door Marjanne, 14 november 2009 - 17:41






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures