Springen naar inhoud

BacteriŽn in het tandplak


  • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_ihiertje_*

  • Gast

Geplaatst op 17 november 2009 - 16:23

Hoi,

Ik doe samen met een vriendin ons profielwerkstuk over de invloed van tandpasta op tandplak.
Hiervoor moeten wij bacteriŽn kweken, maar het probleem is dat wij niet weten welke voedingsbodem hiervoor nodig is.
Wij vroegen ons af, of er mensen zijn die een "recept" hebben voor een voedingsbodem voor bacteriŽn uit het tandplak.
Ook zouden wij graag willen onderzoeken welke bacteriŽn zuur afscheiden. Dit willen we onderzoeken door een indicator in een voedingsbodem te plaatsen. Alleen ook hiervoor hebben wij een recept nodig.
Wij hopen dat jullie ons hiermee verder kunnen helpen.

Groetjes, Iris & Stťphanie

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

scientist 1

    scientist 1


  • >250 berichten
  • 448 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 november 2009 - 15:56

Beetje achtergrond:

Kolonisatie van bacterievrije tanden begint met Streptococci (vooral S. sanguis, S. sobrinus, S. mutans en S. mitis). Deze vormen het tandplak. Als er genoeg tandplak is kunnen filamenteuze anaeroben zoals Fusobacterium beginnen te groeien. Naast Fusobacterium zul je nu ook spirocheten (zoals Borrelia soorten), gram-positieve staafjes en gram-negatieve cocci vinden. In dikke tandplak zullen obligaat anaeroben zoals Actinomyces overheersen. Het zijn vooral de melkzuur bacteriŽn zoals S. sobrinus en S. mutans die bij de vorming van cariŽs betrokken zijn. Interessant is dat 80-90% van de populatie in West-Europa en de VS besmet is met S. mutans terwijl het niet voorkomt in de tandplak van kinderen in Tanzania. CariŽs komen bij deze kinderen niet voor waarschijnlijk omdat ze geen suiker eten.

M17 is een medium die je zou kunnen gebruiken voor Streptococci. Shim et al. hebben dit medium blijkbaar reeds gebruikt voor S. mutans.

Shim et al. The effect of fructose on the metabolism of sucrose by Streptococcus mutans. J Korean Acad Prosthodont. 2006 Feb;44(1):124-134.

Veranderd door scientist 1, 18 november 2009 - 15:57


#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 18 november 2009 - 22:00

Ik denk zelf aan een algemeen melkzuur medium.

misschien ook nog een PCA plaat onder aŽrobe omstandigheden er naast.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures