Bleekmiddel

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

Bleekmiddel

Ik heb een vraagje over bleekmiddel, oftewel natriumhypochlorietoplossing. Als je dit gebruikt voor schoonmaken, valt dit dan uiteen in zuurstof en natriumchloride?

Berichten: 3.145

Re: Bleekmiddel

Uiteindelijk wel. Als dat is gebeurd, dan heeft het zijn werking wel verloren. Zolang er nog hypochloriet aanwezig is, werkt het blekend en ontsmettend, maar hypochloriet wordt in daglicht snel omgezet naar zuurstof en chloride.

Berichten: 3

Re: Bleekmiddel

Kun je er dan vanuit gaan dat het weinig belastend voor het milieu is?

Berichten: 3.145

Re: Bleekmiddel

Op lange termijn is bleekmiddel niet zeer belastend voor het milieu, echter de eerste paar dagen na een lozing is het wel zeer schadelijk voor in het water levende organismen. Het is een typisch voorbeeld van een bijzonder sterk giftig werkende stof, die echter vrij snel wordt afgebroken en na een paar dagen verdwenen is. Omdat het vrij snel wordt afgebroken mag het best in het riool terecht komen, maar het mag bijvoorbeeld niet in septic tanks komen. In de paar dagen dat het nog wel aktief is kan het in septic tanks de hele microorganismen cultuur, nodig voor het functioneren van de tank, compleet verwoesten.

Dus, je moet wel goed weten waar evt. bleekafval in terecht komt.

Berichten: 3

Re: Bleekmiddel

Heel erg bedankt voor uw antwoord! Weet u ook of deze afbreekbaarheid beter/slechter is dan die van andere schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld allesreiniger?

Gebruikersavatar
Berichten: 794

Re: Bleekmiddel

Ik mis hier toch wel een belangrijke reactie:

hypochloriet zal bij het schoonmaken niet uiteenvallen in zuurstof en chloride maar in elementair chloor en chloride, dat is de disproportioneringsreactie.

Uiteindelijk vervalt alle chloor tot chloride en is de boel realtief onschadelijk.

Het chloor is echter een vervelende stof die eigenlijk helemaal niet goed schoonmaakt maar slechts bleekt en desinfecteert.

(en dat dan wel heel goed doet)

Berichten: 3.145

Re: Bleekmiddel

Echtepino, wat jij schrijft klopt niet. Chloor disproportioneert juist tot chloride en hypochloriet en hypochloriet kan niet disproportioneren tot chloor en chloride (probeer maar eens de reactievergelijking daarvoor op te schrijven ;) ).

De blekende werking is echt gebaseerd op het hypochloriet ion (en evt. een beetje hypochlorig zuur dat kan ontstaan door protonuitwisseling met water). De ontleding in chloride en zuurstof is juist een (in veel gevallen ongewenste) nevenreactie, die de effectiviteit van het middel sterk doet afnemen na verloop van tijd.


Reageer