Springen naar inhoud

[scheikunde] solvatatie effect


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Heouf

    Heouf


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 november 2009 - 13:51

Als je een base in een watervrij milieu titreert met als titrant perchloorzuur en als oplosmiddel azijnzuur 100%, wil je dan juist het solvatatie effect voorkomen? Je wilt geen H2O erbij hebben. Want dan gaan ze een watermantel om de BH+.CH3OO-, CH3OOH, CH3OOH2+ of ClO4-.CH3OOH2+ vormen? Of is dat geen reden.

Je wilt in ieder geval geen water hebben omdat het een nivellerend effect kan hebben. Want het perchloorzuur zal volledig dissocieren in water. Hierdoor kan er geen onderscheid meer gemaakt worden in de sterkte van de zuur.

Veranderd door Heouf, 29 november 2009 - 13:57


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jooken

    Jooken


  • >250 berichten
  • 677 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 november 2009 - 21:22

Perchloorzuur is ook in azijnzuur een sterk zuur, en dus volledig gedissocieerd.

De reden waarom je in azijnzuur titreert is dat zwakke basen sterk worden, (en zwakke zuren nog zwakker, bvb HCl) en dus makkelijker kunnen getitreerd worden ten opzichte van een indicator. Water moet inderdaad afwezig zijn, omwille van het nivellerend effect (Wij voegeden vroeger azijnzuur toe om het onvermijdelijke water te verwijderen)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures