Strontium chloride

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Strontium chloride

Hallo beste slimme chemie mensen :lol:

Berichten: 11

Re: Strontium chloride

ja normaal zou dit moeten gaan...

(hebben we bij chemie geleerd...)

Berichten: 541

Re: Strontium chloride

deze kan weg

Berichten: 3.145

Re: Strontium chloride

Ik zou toch willen afraden om een rookbom te maken met sterretjes en PVC. De rook die daar van af komt is ontzettend giftig en kankerverwekkend. PVC is nogal smerig spul bij verhitting.

Als je een rode vlam wilt, dan is toevoegen van strontiumcarbonaat of -chloride aan sterretjeskruit niet voldoende. Een mooi rode vlam krijg je niet, omdat het sterretjeskruit veel metaalpoeder bevat en de witte vlam zal overheersen. Hooguit krijg je een beetje vaalrood, maar stel je er niet te veel bij voor. Een echt rode vlam krijg je alleen bij mixen waar geen metaalpoeder en geen koolstof in zit.

Een veel minder giftig alternatief voor rookbommetjes is gebruik van ammoniumchloride (hoofdbestanddeel van salmiakpoeder). Dit geeft een heel sterke rook als je het mengt met sterretjeskruit. De rook die je dan krijgt is wel irriterend bij hoge concentratie en inademing zou ik dus wel proberen te vermijden, maar het is nauwelijks giftig. Als je per ongeluk toch wat van die rook inademt, dan is er niet zo veel aan de hand, terwijl PVC-rook zeer schadelijk is, zelfs bij lage concentratie. Nadeel van deze methode is wel dat je het mengen kort voor aansteken moet doen, want ammoniumchloride trekt vocht aan en als je het te lang laat liggen, dan brandt het niet meer.

Reageer