Springen naar inhoud

[scheikunde] Vlamkleuring.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

labtecpower

    labtecpower


  • 0 - 25 berichten
  • 14 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2009 - 17:42

Op school moet ik met behulp van vlamkleuring bepalen wat voor soort zout ik heb.
Ik heb de complete tabel van vlamkleuren in mijn binas staan.
Nu zit er in de oplossing behalve zout ook nog suiker. Krijg ik verontreiniging in mijn vlam als er suiker bij het zout zit?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ajonker

    ajonker


  • >250 berichten
  • 306 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 december 2009 - 09:55

Dat hangt er vanaf:

De suiker zal in de vlam verbranden! Je zult hooguit een caramelgeur en misschien roetvorming krijgen als de verbrandingsreactie onvolledig is!

Dit zal (weinig) invloed hebben op de daadwerkelijke kleur van de vlam,
maar denk dat je die nog wel makkelijk zou kunnen onderscheiden!

Bijvoorbeeld natrium geeft felgele vlam, dit zal door de roet misschien gaan naar donkergeel!

#3

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 december 2009 - 10:09

De suiker heeft in het begin wel invloed. In de vlam ontleedt dit en je krijgt organische verontreiniging in je sample (eerst caramel, later teerachtige rommel, nog later koolstof). Je zult eerst een tijdje flink moeten verhitten in een ruisende blauwe vlam om alle koolstof weg te krijgen (verbranding tot CO2). Uiteindelijk blijft het veel minder vluchtige zout achter en krijg je de goede vlamkleur, maar in het begin krijg je door de suiker een vrij sterk overheersende oranje gloed door de koolstof, dat sterk oranje zal oplichten in de vlam.

#4

labtecpower

    labtecpower


  • 0 - 25 berichten
  • 14 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 december 2009 - 16:11

Dank jullie wel voor de snelle reacties! hier heb ik wat aan!

#5

labtecpower

    labtecpower


  • 0 - 25 berichten
  • 14 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2009 - 17:13

Ik bedacht me net, dat als ik de oplossing inkook en de suiker laat verkolen IN het bekerglas, dat ik er daarna weer water bij kan doen en zo het zout weer oplossen. als ik dat daarna door een filter haal zou ik toch het pure zout moeten overhouden?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures