Springen naar inhoud

Massadichtheid azijn- en mierezuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

BasicChemical

    BasicChemical


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 december 2009 - 17:08

Er stelt zich een probleem bij de productie van 80 massa% azijnzuur en mierezuur. Door het zogenaamde dimeereffect, en het feit dat verdunningen enkel volumetrisch kunnen gemaakt worden, zou ik respectievelijk 77 % en 72 % volumeprocenten in rekening moeten brengen.

Na enkele keren try en error en een zoektocht op het internet ben ik nog steeds niet tot een bevredigend resultaat gekomen. Ik beschik bovendien niet over het labo- noch literatuurmateriaal om verder te kunnen.

Ik kan deze stelling dus niet ondersteunen hoewel van mij wel een verklaring wordt verwacht.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 december 2009 - 22:36

Ken je de dichtheid van de zuivere stoffen, en van de 80% oplossingen?

#3

BasicChemical

    BasicChemical


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2009 - 11:48

Zuiver azijnzuur is iets van 1.071 g/cm³. De massadichtheid van de 80 % oplossing is eigenlijk gevraagd...

Nog analyseresultaten: 9 % geeft 1.0121 g/cm³ (n test, Anton Paar)


Dat is nu net het probleem, ik heb te weinig resultaten om een grafiek op te stellen en uit de theorie weet ik dat het geen rechte is...

Over mierezuur weet ik nog minder, behalve wat op wiki te vinden is...

#4

ajonker

    ajonker


  • >250 berichten
  • 306 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2009 - 14:15

Bekijk deze site maar eens over de dichtheden bij verschillende temperaturen!

http://www.engineeri...uids-d_294.html

#5

BasicChemical

    BasicChemical


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2009 - 14:22

Azijnzuur - 9 % 1.012
Azijnzuur - 10% 1.014
Azijnzuur - 50% 1.061
Azijnzuur - 80% 1.075
Azijnzuur - 99.5 % 1.071

Mierezuur- 10% 1.025
Mierezuur - 50% 1.121
Mierezuur - 80% 1.186

Die site had ik ook al gezien, maar het probleem blijft. Als ik 80 l azijnzuur bij 20 l water giet krijg ik geen 80 % m/m maar iets van een 85 %. Ik vind de link dus niet tussen de twee.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures