Cryogene mengsels

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

Cryogene mengsels

Het zit zo: we waren van plan om wat te experimenteren met thermochemie, meer bepaald met cryogene mengsels (koelmakende mengsels). Helaas lukt het niet zoals gepland.

0,25 L H2O (gedestileerd)

10 g NH4Cl (99,.. % zuiver)

NH4Cl(v) -> NH4+(aq) + Cl-(aq)

Werkwijze: oplossingsenthalpie berekend, vervolgens met warmtecapaciteit de massa bepaald.

Normaal zou dit mengsel een welbepaalde temperatuurdaling(~15-20°C) moeten teweegbrengen voor een ruime periode. Bij ons experiment ontstaat er na 5 sec een temperatuurdaling van 10°C en stijgt na 5 sec onmiddellijk met 8°C.

Heeft iemand een idee hoe we dit probleem kunnen oplossen? Wij kunnen er niet direct aan uit.

Alvast bedankt. :D/

Re: Cryogene mengsels

Je zult eens moeten kijken naar de omgevingswarmte.

Beschrijf je experiment eens uitgebreider, zoals in welke vaten werk je, hoe meet je de temperatuur ed.

Mijn eerste indruk is dat het problemen zijn in de experimentele opzet van de proef.

Berichten: 7

Re: Cryogene mengsels

- Bekertje ("geisoleerd", gewoon noppenfolie erond) .

- 20cl gedemineraliseerd water erin

Omgevingstemperatuur: +-15°C

Temperatuur gedemineraliseerd H2O: 24,1°C

-> 10g NH4Cl toevoegen (en terwijl flink roeren)

-> na 7 seconden: 19.2°C (minimum)

-> na 12 seconden: 20.6°C

De omgevingstemperatuur heeft hier niet echt veel invloed op denk ik :)

De temperatuur wordt gemeten via een Temperatuursensor van Vernier, die wordt aangesloten op een TI-84+ (grafisch rekenmachine)...

Berichten: 1.379

Re: Cryogene mengsels

De aanvankelijke afkoeling komt door de entropiestijging van de oplossing. De temperatuurstijging erna door het hydrateren van de chlorideionen. Dat is blijkbaar een wat langzamere reaktie.

Als je ammoniumnitraat neemt i.p.v. het chloride kun het tweede effekt wel verwaarlozen en krijg je een veel sterkere afkoelig.

Hierover is op dit forum al meermalen geschreven, zoek eens onder "coldpack".
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer