Springen naar inhoud

Verdunnen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

IfK

    IfK


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 december 2009 - 16:38

Hoi,

Ik moet he aantal gram vitamine C in Rode Paprika sap berekenen.
Ik doe dit mbv een titratie met DCPIP.
Ik heb van de rode paprika 4 ml genomen, en dit tot 20 mL verdund.
Er was 3,73 X 10^-5 mol DCPIP nodig om het te verkleuren
De molverhouding is 1:1 wat betekend dat er ook 3,73*10^-5 mol vitamine C in de vloeistof aanwezig moet zijn.
Vervolgens moet ik berekenen hoeveel gram vitamine C dat is. Dit doe ik met een verhoudingstabel waarin ik het aantal mol en aantal gram inz et en met behulp van de molecuulmassa van vitamine C 0,0066 gram uitkrijg. Vervolgens moet ik dit per 100 g van het voedingsmiddel (paprika) berekenen. ik weet dat 1 ml is 1 gram. Maar moet ik dan 0,0066 X 25 doen , omdat er oorspronkelijk maar 4 ml paprikasap in zit. Of moet ik 0,0066 X 5 doen omdat het otaal volume door de verdunning 20 ml is?
Als het 1e goed is, wat is dan de functie van verdunnen??

Daarnaast heb iik nog een vraag: waarom lost vitamine C op in water?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen

Groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 december 2009 - 17:31

Je maakt een denkfout. Uit hoeveel gram nauwkeurig rode paprika (de groente zelf) heb je het extract bereid? De dichtheid van de stockoplossing doet er namelijk niet toe.

Veranderd door Fuzzwood, 19 december 2009 - 17:32


#3

Derrek

    Derrek


  • >100 berichten
  • 217 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 december 2009 - 20:05

Daarnaast heb iik nog een vraag: waarom lost vitamine C op in water?

Simpel antwoord : omdat het oplosbaar is in water.

De oplosbaarheid van een stof hangt af van de interactie tussen de stof en het oplosmiddel (water in dit geval). Oplossen betekent namelijk de moleculen van elkaar scheiden. Hoe beter de watermoleculen 'aangetrokken' worden tot de stof, hoe vlotter dit gaat.

#4

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 december 2009 - 13:46

Tja dat antwoord is niet erg bevredigend vermoed ik.

Wat is de officiele naam van Vit. C?
Does it ring a bell?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures