katalysatoren

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 269

katalysatoren

ik weet dat katalysatoren stoffen zijn die een chemische reactie versnellen (of vertragen) en die onveranderd uit de chemische reactie komen (dus eigenlijk zelf niet deelnemen)

maar wat doen die katalysatoren juist?

verlagen ze op één of andere manier de activeringsenergie zodat de reactie sneller kan doorgaan? of iets anders?

alvast bedankt

Berichten: 2.337

Re: katalysatoren

katalysatoren komen onverandert uit de reactie maar ze nemen wel deel aan de reactie maar worden terug gevormd uit de reactie waardoor ze "netto" niet deelnemen aan de reactie.

Maar zoals je zegt door eht via de katalysator te laten verlopen word de reactieenergie verlaagt. De katalysator reageert makkelijker en zal op zijn beurt dan makkelijk de reactie "doorgeven.

Wikipedia geeft een goede uitleg.

http://en.wikipedia.org/wiki/Catalysis

Berichten: 269

Re: katalysatoren

bedankt!

Berichten: 2.399

Re: katalysatoren

De reactie energie wordt niet verlaagd. Het verschil in gibbs energie tussen reactant en product is nog steeds het zelfde, alleen de route is anders. De activatie energie van de reactie wordt omlaag gehaald.

Berichten: 1

Re: katalysatoren

Een katalysator zorgt inderdaad voor een alternatief reactiemechanisme waarbij een reactie met een hoge activeringsenergie wordt ingewisseld voor meerdere reacties met ieder een kleinere activeringsenergie. Dit kan bijvoorbeeld voor het geval van een heterogene katalysator (zoals die in een "autokatalysator) zijn:

1)adsorptie van uitgangsstoffen aan het katalytoroppervlak

2)verbreken van een binding in een uitgangsstof waarbij de fragmenten op het katalysatoroppervlak redelijk gestabiliseerd zijn (lees: lage activeringsenergie).

3)reactie van uitgangsstoffen, fragmenten tot het product.

4)desorptie van het product.

De Gibbs energie verandert inderdaad niet. Een katalysator heeft dus geen invloed op het evenwicht van de reactie.

Een goede katalysator voor een reactie zal altijd een niet te zwakke binding met de uitgangsstoffen/producten hebben (anders weinig adsorptie) maar ook een niet te sterke (anders geen desorptie).

Reageer