[scheikunde] Injectiemethoden bij GC

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 23

[scheikunde] Injectiemethoden bij GC

Hallo allemaal,

ik ben voor school bezig met een brandonderzoek. Bij dit onderzoek wordt een geblust stuk tapijt met benzine gebruikt als monster.

In eerste instantie wilde ik gebruik maken van actief kool, maar dit schijnt niet aanwezig te zijn op school en de aanvraag gaat te lang duren.

Is er een manier om gas uit de zak met bewijsmateriaal rechtstreeks in de GC te injecteren? Dus zonder actief kool te gebruiken?

Berichten: 723

Re: [scheikunde] Injectiemethoden bij GC

Kan je niet gewoon met je injectienaald in de zak gaan en zo in de GC injecteren? Als je detector gevoelig genoeg is moet dat kunnen denk ik (ben wel geen GC specialist).

Ja zou eens op deze site (nationaal instituut voor criminalistiek en criminologie) kunnen rondsnuisteren (of eventueel mailen). De methode die zij gebruiken is mss zelf genormeerd:

http://nicc.fgov.be/Index.aspx?SGREF=1141

Berichten: 87

Re: [scheikunde] Injectiemethoden bij GC

Bij het NFI of het NICC gebruiken ze denk wat geavanceerdere apparatuur om het monster te introduceren. Bijvoorbeeld Solid-phase microextraction: http://en.wikipedia.org/wiki/Solid_phase_microextraction

In jou geval zou ik een oplosmiddel zoeken waar benzine goed in oplost en daar het monster in brengen. Goed schudden/roeren en dan het oplosmiddel injecteren.

Maar wat wil je eigenlijk precies weten over het monster en wat heb je op je school ter beschikking? Wat voor detector heeft de GC?

Berichten: 23

Re: [scheikunde] Injectiemethoden bij GC

Bij mijn deel van het onderzoek ga ik onderzoeken of de hoeveelheid gebruikt blusmiddel invloed heeft op de identificatie van benzine.

De GC op school heeft een F.I.D.. We hebben vandaag benzinedamp geïnjecteerd en dit gaf wel wat pieken. Maar we hebben ook damp van een stuk verbrand tapijt geïnjecteerd (wat de hele nacht in een afgesloten zak heeft uitgedampt) en dit gaf geen enkele piek op het chromatogram

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: [scheikunde] Injectiemethoden bij GC

Op zich is je methode wel goed.

Duidelijk is dat je meer gasmonster in je GC moet brengen. Op de een of andere manier moet je een grotere hoeveelheid gas zien te concentreren. Dat gaat bijv. goed met actieve kool, die je daarna extraheert met zwavelkoolstof (CS2). Los van het feit dat je geen actieve kool hebt, zul je ook geen zwavelkoolstof hebben.

Een andere methode is om je GC te voorzien van een cryofocussing. Je vangt de benzinedampverbindingen dan tijdelijk op in een koude val in de GC. Daarna wordt deze verhit en wordt alles in één keer in de GC geïnjecteerd. Heb je de beschikking over zoiets?

Berichten: 915

Re: [scheikunde] Injectiemethoden bij GC

Misschien een head space injection? (Er staat me iets van voor dat dit ook gebruikt wordt door de politie (??? - misschien zo'n labo contacteren?))

Je brengt je tapijt in een afgesloten bekerglas (o.i.d.) en verwarmt dit. De gevormde gassen worden opgezogen en rechtstreeks geïnjecteerd in de GC.

Reageer