Pagina 1 van 1

invloed uv-licht

Geplaatst: wo 06 jan 2010, 20:08
door tuinkabouter
help! ik doe een literatuurstudie over de invloed van licht op stabiliteit van kleurstof blabla.

maar nu weet ik daar niet zo heel veel over te vinden. 8-[ :lol:

hierbij vraag ik: heeft iemand een handige tip voor informatie over invloeden van Uv licht?

vriendelijke groeten

Re: invloed uv-licht

Geplaatst: wo 06 jan 2010, 21:15
door Napoleon1981
Welke kleurstof?

Re: invloed uv-licht

Geplaatst: wo 06 jan 2010, 21:26
door Gerard
fotodegradatie is de term

Photodegradation is degradation of a photodegradable molecule caused by the absorption of photons, particularly those wavelengths found in sunlight, such as infrared radiation, visible light and ultraviolet light. However, other forms of electromagnetic radiation can cause photodegradation. Photodegradation includes photodissociation, the breakup of molecules into smaller pieces by photons. It also includes the change of a molecule's shape to make it irreversibly altered, such as the denaturing of proteins, and the addition of other atoms or molecules. A common photodegradation reaction is oxidation. This type of photodegradation is used by some drinking water and wastewater facilities to destroy pollutants. Photodegradation in the environment is part of the process by which ambergris evolves from its fatty precursor.

Re: invloed uv-licht

Geplaatst: do 07 jan 2010, 08:31
door tuinkabouter
@napoleon1981: het gaat niet specifiek om een kleurstof, maar om kleurstoffen in frisdranken. enkele voorbeelden zijn anthocyanen, chlorophyl en azokleurstoffen.

@gerard bedankt voor informatie

Re: invloed uv-licht

Geplaatst: do 07 jan 2010, 09:44
door mspieksma
Bij Chemische Feitelijkheden kun je veel vinden over kleurstoffen in voedingsmiddelen:

http://www.chemischefeitelijkheden.nl/kleu...len.60649.lynkx

Klik op het plaatje van de voorpagina en je kunt het artikel lezen.

Er staat ook wel iets over de invloed van licht op de kleurstoffen.

Re: invloed uv-licht

Geplaatst: do 07 jan 2010, 17:21
door Napoleon1981
tuinkabouter schreef: @napoleon1981: het gaat niet specifiek om een kleurstof, maar om kleurstoffen in frisdranken. enkele voorbeelden zijn anthocyanen, chlorophyl en azokleurstoffen.

@gerard bedankt voor informatie
Ok de photochemische stabiliteit hangt erg samen met de structuur van de kleurstof. Ik zou dus een kleine groep, structureel gerelateerde kleurstoffen beschrijven, om te voorkomen dat het uit de klauwen loopt.