Springen naar inhoud

Tandglazuur en aantasting met zuur


  • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

tessebal

    tessebal


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2010 - 20:12

Hoi,

Ik had een vraagje,

Ik vroeg me af hoe tandglazuur aantast met zuur.

Is er een verband tussen de zuurgraad en de aantasting, dus hoeveel keer tast een zuur met bijv. een zuurgraad van 2 aan ten opzichte van een zuur met zuurgraad 5? Er dit een liniear verband of een ander verband?

Ook vroeg ik me af of het uitmaakt of je glazuur langere tijd aaneengesloten met het zuur blootsteld, of dat je het in delen met het zuur blootsteld. Dus als je 10 minuten lang cola zou drinken, zou dit schadelijker zijn dan 10x los een minuut?

Alvast bedankt!

Groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Choba

    Choba


  • >250 berichten
  • 421 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2010 - 20:41

Dus als je 10 minuten lang cola zou drinken, zou dit schadelijker zijn dan 10x los een minuut?

Volgens mijn tandarts (if I remember correctly) is het beter paar keer lang te drinken dan heel vaak apart, omdat het je mond veel werk/tijd kost de glazuur laag te herstellen en als je dan weer gaat drinken kan de laag niet sterk genoeg zijn en krijg je gaatjes. :)

#3

Ronnie_CF

    Ronnie_CF


  • >250 berichten
  • 723 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2010 - 20:52

Dus als je 10 minuten lang cola zou drinken, zou dit schadelijker zijn dan 10x los een minuut?

Volgens mijn tandarts (if I remember correctly) is het beter paar keer lang te drinken dan heel vaak apart, omdat het je mond veel werk/tijd kost de glazuur laag te herstellen en als je dan weer gaat drinken kan de laag niet sterk genoeg zijn en krijg je gaatjes. :)

Denk ook dat waarschijnlijker is.

Een lineaire verband is waarschijnlijk niet, toch niet in de pH.De pH is immers een logaritmische afhankelijkheid. Een oplossing met pH 7 heeft nog steeds een protonen concentratie van 10-7. Er vanuit gaant dat speeksel (wat wel een dergelijke pH zal hebbe, mss iets meer basisch nog) ons glazuur niet aantast. Er zal dus een "cutt off" zijn waarbij de tanden niet meer worden geŽtst door het zuur. Het zal dal wel logisch zijn dat hogere concentraties schakelijker zijn (vermoedelijk). (Dit betreft allemaal gewoon logische redenering, die uiteraard helemaal fout kan zijn :) )


Als je dit echt zeker wilt weten zou ik eens langs een tandarts of iets dergelijks gaan...

#4

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 18 januari 2010 - 07:38

Foei, crosspost...

Hier verder.

Lees de Algemene Regels nog eens!

Topic gesloten

Voor vragen of opmerkingen kan je me mailen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures