Springen naar inhoud

[scheikunde] Tandglazuur en aantasting met zuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

tessebal

    tessebal


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2010 - 22:23

Hoi,

Ik had een vraagje,

Ik vroeg me af hoe tandglazuur aantast met zuur.

Is er een verband tussen de zuurgraad en de aantasting, dus hoeveel keer tast een zuur met bijv. een zuurgraad van 2 aan ten opzichte van een zuur met zuurgraad 5? Er dit een liniear verband of een ander verband?

Ook vroeg ik me af of het uitmaakt of je glazuur langere tijd aaneengesloten met het zuur blootsteld, of dat je het in delen met het zuur blootsteld. Dus als je 10 minuten lang cola zou drinken, zou dit schadelijker zijn dan 10x los een minuut?

Alvast bedankt!

Groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Nikos

    Nikos


  • >250 berichten
  • 374 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2010 - 22:43

Wat denk jij zelf dat er zou gebeuren met een lagere pH? (en je weet dat pH niet lineair is?)

En wat verwacht jij dat er gebeurd wanneer je 10minuten cola in je mond hebt of wanneer je 10x een minuut dit doet.
Houd er ook rekening mee wat je tussen die 10 keren in doet.

#3

Ragbips

    Ragbips


  • >100 berichten
  • 221 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 augustus 2010 - 16:58

Tandglazuur bestaat uit een mineraal genaamd apatiet. Normaal gesproken bestaat het uit hydroxyapatiet, dus met -OH groepen, waardoor ze dus ook oplosbaar zijn in zuren.
Daarom is het fluoride-ion in tandpasta ook zo handig, die vervangt op plekken waar het glazuur beschadigd is de -OH groep met een -F groep, en dit fluoroapatiet is veel slechter oplosbaar in zuur.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures