[scheikunde] Ijzergehalte in spinazie aantonen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 10

[scheikunde] Ijzergehalte in spinazie aantonen

Hey,

Ik heb een vraag!! Hoe bereken je de ijzergehalte in spinazie als je 2.4876 g gedroogde spinazie hebt afgewogen.Het gehalte moet in mg ijzer per 100 g gedroogde spinazie zijn.

Hierbij horen de volgende gegevens:

Stam Mohr's zout 1 inweeg: 663,9 mg

Stam Mohr's zout 2 inweeg: 727,6 mg

Vsampler Extinctie1 Extinctie2

000μl 0,002 0,001

100μl 0,038 0,041

200μl 0,082 0,079

300μl 0,121 0,119

400μl 0,159 0,161

500μl 0,198 0,201

Monster 0,063 0,063

Kan iemand me helpen?

Dankuwel :)

Gebruikersavatar
Berichten: 560

Re: [scheikunde] Ijzergehalte in spinazie aantonen

Hoi Kim,

als je nou eens begint met het opschrijven wat de extinctie is. Misschien kan je aan de hand daarvan al een idee krijgen hoe je de hoeveelheid ijzer in je monster kan bepalen.

Berichten: 5

Re: [scheikunde] Ijzergehalte in spinazie aantonen

Laat ik nou net zo'n zelfde proef moeten hebben doen met peterselie vorige week.

Van je ijklijn kan je de concentraties ijzer (mol/L) uitrekenen. Vervolgens maak je die ijklijn in excel en krijg je een functie van y=ax+b Vervolgens kan je je concentratie (mol/L) van je monster uitrekenen door de functie iets anders op te schrijven x=(y-b)/a.

Als laatste stap reken je het om naar de hoeveelheid oplosmiddel (die je niet hebt vermeld) en kan je uiteindelijk de hoeveelheid ijzer uitrekenen. Deze massa deel je door je 2.4876g en je weet het percentage ijzer in je spinazie.

Ik hoop dat het duidelijk is en je hiermee uitkomt.

Reageer