Springen naar inhoud

Kristaliseren van suiker


  • Log in om te kunnen reageren

#1

carharttguy

    carharttguy


  • >100 berichten
  • 116 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2010 - 12:45

Hallo,

Ik wou suikerkristallen maken, omdat dit toch wel erg makkelijk leek.
Maar ik heb het gevoel dat ik toch iets erg fout heb gedaan.

Ik heb geen demiwater, dus nam ik gewoon kraantjeswater, dat liet ik aan de kook brengen, en maar suiker toevoegen tot het verzadigd was en dus eigenlijk een stroop was.

Daar heb ik dan aan een draadje een paperclip in gehangen, omdat ik dacht, als het water afkoelt, gaan de kristallen zich hechten aan de paperclip.

Maar nu, enkele dagen later al, zie ik met het blote oog eigenlijk nog niets veranderd, die verzadigde oplossing blijft daar gewoon staan, zonder dat er zich kristallen vormen.

Wat kan er daar nu fout bij gegaan zijn? Heb ik iets over het hoofd gezien?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 01 februari 2010 - 13:05

Misschien is suiker niet de beste kristalvormer, of is het verschil in oplosbaarheid tussen koud en warm maar klein, of heb je de oplossing toch niet goed verzadigd op het kookpunt.

't Kan allemaal.

Het verschil kraanwater-demiwater lijkt met niet zo groot voor een experiment als dit.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2010 - 13:34

.... of is het verschil in oplosbaarheid tussen koud en warm maar klein...

Dat is dus hier het geval.
In de industrie wordt het water uitgedampt onder verminderde druk.
Voordeel: het water kookt al bij kamertemperatuur en je krijgt dus geen stroop (aanbranden).
Dit gaat je dus niet lukken ....

Als het gaat om kristallen te maken: begin eens met aluin.
Dat kan heel goed oververzadigen maar ook weer niet tť goed (natriumsulfaat)

#4

carharttguy

    carharttguy


  • >100 berichten
  • 116 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2010 - 13:44

Ok bedankt (al blij dat het niet aan mij ligt :))
Die aluin, is dat chroomaluin of kalialuin?

En gebeurt dit gewoon op dezelfde manier? Water aan de kook brengen en verzadigen, dan laten afkoelen, of moet dit in een andere stof opgelost worden?

Alvast bedankt!

#5

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2010 - 13:54

Het is een schoolvoorbeeld van kristallen groeien, zoek maar eens op internet.
Chroomaluin is erg mooi, als je dat kunt krijgen kun je dat samen met gewoon aluin prima gebruiken.
Tip: Probeer een chroomaluinkristal te laten begroeien met gewoon aluin.

Aluin is gewoon water verhitten, zoveel mogelijk oplossen, afkoelen en daarna een 'seed' toevoegen... kan niet mis gaan.

#6

MarinaV

    MarinaV


  • >100 berichten
  • 129 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2010 - 16:30

er is een mooie website van de kristalgroeicompetitie. Als je er geen werkwijze vind kan je zeker de verantwoordelijke Luc Van Meervelt hiervoor contacteren.

#7

carharttguy

    carharttguy


  • >100 berichten
  • 116 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2010 - 19:42

Bedankt voor jullie reacties, ik zoek het verder uit dan :)

#8

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 februari 2010 - 21:47

Suikerkristallen maken is de hele kunst van snoepfabrieken. Daar proberen ze die kristallen bovendien zo klein mogelijk te maken door een verzadigde oplossing van 120 graden zo snel mogelijk af te koelen.

Thuis is het inderdaad niet makkelijk!

#9

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 februari 2010 - 23:28

Suiker is inderdaag geen gemakkelijke, maar je kunt wel wat dingetjes proberen.
Een paperclip is denk ik niet het meest geschikt als 'ent' voor de suikerkristallen. Een satťstokje werkt vermoedelijk al iets beter, en met een stukje kandijsuiker als entkristal maak je wel de grootste kans.

Zoals al eerder gezegd zijn een aantal zouten toch wel wat gemakkelijker dan suiker.

#10

carharttguy

    carharttguy


  • >100 berichten
  • 116 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2010 - 12:20

Suiker is inderdaag geen gemakkelijke, maar je kunt wel wat dingetjes proberen.
Een paperclip is denk ik niet het meest geschikt als 'ent' voor de suikerkristallen. Een satťstokje werkt vermoedelijk al iets beter, en met een stukje kandijsuiker als entkristal maak je wel de grootste kans.

Zoals al eerder gezegd zijn een aantal zouten toch wel wat gemakkelijker dan suiker.

Bedankt voor de extra informatie.

Nuja, dat had ik niet verwacht, ik dacht, ik neem iets uit m'n kast, geen moeilijke dingen die je moet gaan kopen in een labwinkel, gewoon suiker.

Ferm aan mispakt dan toch :D





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures