Springen naar inhoud

[scheikunde] vitamine c bepaling in vruchtensappen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

henk4

    henk4


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2010 - 16:00

Hallo,
Samen met een vriend heb ik een titratieproef uitgevoerd om het vitamine c gehalte in verschillende vruchtensappen te bepalen.

We hebben de proef uitgevoerd door Jood te laten reageren met ascorbinezuur(vitamine c) en de Jood oxideert het ascorbinezuur :
C6H8O6 + I2 --> C6H6O6 + 2H+ + 2 I-
De indicator is een zetmeeloplossing.

Het probleem nu is dat we er even helemaal niet meer uitkomen met het rekenen. Als voorbeeld heb ik van de titratie van sinaasappelsap de volgende gegevens:
aantal ml sinaasappelsap in erlenmyer: 25 ml
aantal ml Jood toegevoegd uit buret tot omslagpunt: 7,5 ml

Heb ik nog meer gegevens nodig om het gehalte aan vitamine c in sinaasappelsap te kunnen bepalen en zo ja, welke?
zo nee, dor welke berekening kan ik nu het vitamine c gehalte bepalen?

Ik hoop dat jullie osn kunnen helpen want wij lopen helemaal vast .

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

hllaan

    hllaan


  • >100 berichten
  • 164 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2010 - 23:41

je hebt ook de concentratie van de jood-oplossing nodig, dan kan je berekenen hoeveel mol je hebt toegevoegd. en het aantal mol jood dat je hebt toegevoegd tot het omslagpunt geeft aan hoeveel vitamine C erin zat.

#3

henk4

    henk4


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 februari 2010 - 16:50

Het is gelukt.
we hadden inderdaad de concentratie van de jood-oplossing nodig, dankjewel !





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures