chemie en voeding
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 3
chemie en voeding
Besten mensen,
Ik heb (pas sinds kort) de moleculaire keuken ontdekt en ga inmiddels los in de keuken met allerhande experimenten. Heel leuk maar het lukt niet altijd. Nu weet ik niets of nauwelijks iets van chemie en scheikunde en loop daardoor nogal eens tegen voor mij onbegrijpelijke reacties.
Is er iemand hier op het forum die mij kan helpen met bijvoorbeeld:
Waarom reageert sodiumalginaat verschillend op rum of likeur? Likeur neemt het poeder wel op, maar rum niet.
En wat is het verschil tussen natriumalginaat en sodiumalginaat?
Waar kan ik natriumalginaat kopen?
Alvast bedankt.
Ik heb (pas sinds kort) de moleculaire keuken ontdekt en ga inmiddels los in de keuken met allerhande experimenten. Heel leuk maar het lukt niet altijd. Nu weet ik niets of nauwelijks iets van chemie en scheikunde en loop daardoor nogal eens tegen voor mij onbegrijpelijke reacties.
Is er iemand hier op het forum die mij kan helpen met bijvoorbeeld:
Waarom reageert sodiumalginaat verschillend op rum of likeur? Likeur neemt het poeder wel op, maar rum niet.
En wat is het verschil tussen natriumalginaat en sodiumalginaat?
Waar kan ik natriumalginaat kopen?
Alvast bedankt.
- Berichten: 6.314
Re: chemie en voeding
De enige vraag waar ik je nu zo snel een zeker antwoord op kan geven is je tweede: natriumalginaat en sodiumalginaat (waarschijnlijk gespeld als sodium alginate) zijn hetzelfde: sodium is Engels voor natrium.
Ik begrijp dat Na-alginaat een verdikkingsmiddel is, wateroplosbaar. Dat zou kunnen verklaren waarom het beter in likeur oplost dan rum: rum heeft een hoger alcoholpercentage (dus, minder water).
Ik begrijp dat Na-alginaat een verdikkingsmiddel is, wateroplosbaar. Dat zou kunnen verklaren waarom het beter in likeur oplost dan rum: rum heeft een hoger alcoholpercentage (dus, minder water).
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: chemie en voeding
Het calciumgehalte van je oplosmiddel is ook erg belangrijk, De calcium ionen zorgen voor de gelering
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 3
Re: chemie en voeding
Bedankt voor de reacties.
Calciumverhouding is dus belangrijk. Is het suikergehalte dan ook van invloed?
Calciumverhouding is dus belangrijk. Is het suikergehalte dan ook van invloed?
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: chemie en voeding
bij Pectine (HM) wel, bij alginaat onder de 40% suiker oplossing eigenlijk niet.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 3
Re: chemie en voeding
Thanx. Ben inmiddels een stuk verder. Het bleek dat de precisieweegschaal stuk was. En je bent dus een week verder voordat je daar achter komt . Maar goed, blij dat ik dit forum heb gevonden want er zullen vast andere vragen komen.bij Pectine (HM) wel, bij alginaat onder de 40% suiker oplossing eigenlijk niet.