Springen naar inhoud

[scheikunde] wijnvlek


  • Log in om te kunnen reageren

#1

chrisvandijk

    chrisvandijk


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 februari 2010 - 14:03

Hey Hallo,

Ik heb een practicum gedaan over wijnvlekken verwijderen met melk. Nu weet ik dat sommige eiwitten (vooral Case´ne) binden met de kleurstof moleculen. Maar hoe werkt dit precies. Mijn leraar vind dit een te onvoldoende uitleg.

ik ben erg benieuwd
Chris

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 14 februari 2010 - 14:29

We hebben een zoekfunktie op het forum die levert vaak direct al informatie op.
http://www.chemiefor...showtopic=13291

Ik denk dat niet bekend is hoe dit allemaal werkt, het is proefondervindelijk en ik denk niet dat het ooit is uitgezocht hoe het echte mechanisme werkt.

Ook de caseinebinding is mogelijk maar bewijs maar eens dat deze stof in melk de belangrijkste component is.

Je zou nog een parallel experiment kunnen opzetten met een caseine oplossing.

#3

chrisvandijk

    chrisvandijk


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 februari 2010 - 14:35

Ik had inderdaad de zoekfunctie al gebruikt maar dan kom je niet verder dan wat ik al had.

Bedankt voor je reactie.

#4

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 februari 2010 - 17:38

Case´ne komt voor in melk als micellen. Net zoals vetzuren of detergenten micellen vormen in water. Waarschijnlijk is de werking van melk dus parallel aan de werking van zepen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures