Overdreven kristalisatie
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 119
Overdreven kristalisatie
Hallo,
Een tijdje geleden maakte ik een topic: Topic
Daar werd gezegd dat suiker niet de makkelijkste stof is om te kristaliseren. Nu, ik was op reis, en was die oplossing ook wat vergeten. Maar vandaag ging ik kijken in de kelder, ondertussen zijn we dus weken nadat ik die oplossing gemaakt heb.
Maar vanonder zijn een heel pak kristallen gekomen, van vanboven eigenlijk ook, het is al zeker een halve centimeter niet meer vloeibaar. Aan de zijkant beginnen er ook kristallen te groeien. Het lijkt alsof het 1 blok suiker gaat worden.
Hoe kan dit, en hoe komt dit?
alvast bedankt!
Een tijdje geleden maakte ik een topic: Topic
Daar werd gezegd dat suiker niet de makkelijkste stof is om te kristaliseren. Nu, ik was op reis, en was die oplossing ook wat vergeten. Maar vandaag ging ik kijken in de kelder, ondertussen zijn we dus weken nadat ik die oplossing gemaakt heb.
Maar vanonder zijn een heel pak kristallen gekomen, van vanboven eigenlijk ook, het is al zeker een halve centimeter niet meer vloeibaar. Aan de zijkant beginnen er ook kristallen te groeien. Het lijkt alsof het 1 blok suiker gaat worden.
Hoe kan dit, en hoe komt dit?
alvast bedankt!
-
- Berichten: 654
Re: Overdreven kristalisatie
Suiker is nogal onvoorspelbaar. Het ene moment vormt het prachtige kristallen, terwijl het de andere keer een vieze stroop wordt. Dit zal heel erg temperatuurafhankelijk zijn, maar is moeilijk te regelen. Vermoedelijk bevat je oplossing genoeg plekken om kristallisatie te beginnen. De langzame verdamping van je oplossing zal ertoe geleid hebben dat de oververzadigde suikeroplossing tijd vond om te kristalliseren.