Springen naar inhoud

bacteriŽn op fruit en groenten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

gcf0723

    gcf0723


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2010 - 21:27

heey

Ik kan een klein beetje hulp gebruiken met een taak want ik geraak niet vooruit. We gaan een groente of fruit krijgen dat geinfecteerd is met een soort bacterie. Mijn vraag is dus of iemand weet welk soort bacterie dat zou kunnen zijn?
Dit antwoord zou me echt vooruit kunnen helpen.

alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 februari 2010 - 22:02

Wat denk je zelf wat er mogelijk kan zijn.

Laten we kijken naar een appel, een aalbes en een aardbei

Wat zijn de verschillen van waar ze groeien en welke besmettingen kunnen plaatsvinden

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#3

gcf0723

    gcf0723


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 februari 2010 - 22:09

een aardbei en aalbes hangen dichtbij de grond en een appel in de lucht. zoveel over microbiologie ken ik niet dus ik zou het niet echt meteen weten.
De groente of het fruit wordt geÔnfecteerd door onze professor.
Ik heb al gedacht aan pathogene bacteriŽn maar ik ben hier niet zeker van.

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 februari 2010 - 22:30

ok als het voorwerp wordt besmet dan kan het van alles zijn.

Maar dat maakt het ook makkelijker. Je hoeft waarscheinlijk niet bang te zijn voor hele gevaarlijke organismen dus kan je organismen als Aspergillus flavus, Cl. botulinium, etc al afschrijven.

Met welke voedingsmedia heb jij al gewerkt?
PCA, VRBG/VRBL, MYP, Brillard Parker en OGGA media vermoed ik zo. Klopt dat?

De standaard bepalingen zijn meestal algemeen kiemgetal, entero's en schimmels.

Welke media heb ik dan nodig?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

Ronnie_CF

    Ronnie_CF


  • >250 berichten
  • 723 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2010 - 07:53

ok als het voorwerp wordt besmet dan kan het van alles zijn.

Maar dat maakt het ook makkelijker. Je hoeft waarscheinlijk niet bang te zijn voor hele gevaarlijke organismen dus kan je organismen als Aspergillus flavus, Cl. botulinium, etc al afschrijven.

A. flavus zou het mss niet zijn, maar op groenten en fruit vind je in regel meer schimmels dan bacteriŽn. Dat gaat hem dan meestel om Aspargillus en Penicillium sp.

Je kan dus zeker een sabouraud inzetten (of kan je geen testen uitvoeren?). Voor bacteriŽn te isoleren kan je dan om te starten een BHI inzetten. Als er groei is kan een gramkleuring je verder helpen, om bepaalde testmedia aan te wenden (maar opnieuw, kan je testen?).

Voor bacteriŽn zijn Clostridum en Bacillus sp. ook niet uitgesloten hoor. Zijn typische grond saprofieten, die bij lage temperatuur kunnen groeien.



Mijn grootste vraag is echt of het om een bacterie moet gaan? Een schimmel lijkt me meer waarschijnlijk.

#6

gcf0723

    gcf0723


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 februari 2010 - 09:15

dank u wel voor de hulp ik zal nu wel verder kunnen

#7

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 februari 2010 - 10:21

Ronnie, ik doelde meer op de veiligheid dat de docent die jongens niet zal kiezen.

Misschien een OGGA plaat en kleuring voor de schimmels dat je vrij ver zal kunnen komen.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures