Naamgeving

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1.122

Naamgeving

Ik word op internet en in de literatuur niet wegwijs uit de officiele/meest gebruikte of aanvaarde (engelse) afkorting voor azijnzuur en mierezuur.

Is dat voor azijnzuur HAc of AcOH?

En voor mierezuur?

bvd

Berichten: 723

Re: Naamgeving

Voor azijnzuur wordt zowel HOAc als HAc gebruikt. Ikzelf gebruik altijd HOAc, maar bij ons op school staat er HAc op de flessen...

Berichten: 4

Re: Naamgeving

Voor azijnzuur is HAc de meest gebruikte afkorting (omdat deze afkorting ook in het engels wordt gebruikt--> Hydrogen Acetate), voor mierenzuur gebruikten we op school altijd HCOOH als afkorting/benaming. Zo staan deze producten ook op flessen vermeld.

Berichten: 654

Re: Naamgeving

Ac duidt op de acetylgroep, oftewel CH3C(=O)-R. HAc zou je dus kunnen opvatten als acetaldehyde.

Mierenzuur wordt haast nooit afgekort, omdat het al zo'n kort ding is. Ik heb weleens f of Fm gezien, maar dat wordt dan in dezelfde pagina nog gedefiniëerd.

Berichten: 195

Re: Naamgeving

Ac duidt op de acetylgroep, oftewel CH3C(=O)-
Klopt! AcH is voor prutsers en geen correcte aanduiding voor azijnzuur.

Berichten: 2.337

Re: Naamgeving

Ik merk dat men HAc nog vooral in de analytische labo's gebruikt . Maar in organische labo's mag men toch wel standaard AcOH gebruiken vind ik. 8-)

HAc Zorgt enkel voor verwarring. Afbeelding

Reageer