Naamgeving
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 1.122
Naamgeving
Ik word op internet en in de literatuur niet wegwijs uit de officiele/meest gebruikte of aanvaarde (engelse) afkorting voor azijnzuur en mierezuur.
Is dat voor azijnzuur HAc of AcOH?
En voor mierezuur?
bvd
Is dat voor azijnzuur HAc of AcOH?
En voor mierezuur?
bvd
-
- Berichten: 723
Re: Naamgeving
Voor azijnzuur wordt zowel HOAc als HAc gebruikt. Ikzelf gebruik altijd HOAc, maar bij ons op school staat er HAc op de flessen...
-
- Berichten: 4
Re: Naamgeving
Voor azijnzuur is HAc de meest gebruikte afkorting (omdat deze afkorting ook in het engels wordt gebruikt--> Hydrogen Acetate), voor mierenzuur gebruikten we op school altijd HCOOH als afkorting/benaming. Zo staan deze producten ook op flessen vermeld.
-
- Berichten: 654
Re: Naamgeving
Ac duidt op de acetylgroep, oftewel CH3C(=O)-R. HAc zou je dus kunnen opvatten als acetaldehyde.
Mierenzuur wordt haast nooit afgekort, omdat het al zo'n kort ding is. Ik heb weleens f of Fm gezien, maar dat wordt dan in dezelfde pagina nog gedefiniëerd.
Mierenzuur wordt haast nooit afgekort, omdat het al zo'n kort ding is. Ik heb weleens f of Fm gezien, maar dat wordt dan in dezelfde pagina nog gedefiniëerd.
-
- Berichten: 195
Re: Naamgeving
Klopt! AcH is voor prutsers en geen correcte aanduiding voor azijnzuur.Ac duidt op de acetylgroep, oftewel CH3C(=O)-
-
- Berichten: 2.337
Re: Naamgeving
Ik merk dat men HAc nog vooral in de analytische labo's gebruikt . Maar in organische labo's mag men toch wel standaard AcOH gebruiken vind ik.
HAc Zorgt enkel voor verwarring.
HAc Zorgt enkel voor verwarring.