Springen naar inhoud

[scheikunde] zoetheid


  • Log in om te kunnen reageren

#1

appie123

    appie123


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2010 - 18:15

Hallo,

Ik zit in 6vwo en moet een practicum doen voor scheikunde. Ik kom echter niet uit de volgende opdracht. Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik zoetheid moet aantonen?

Bepaal welke stof zoeter is: sacharose of glucose. Bepaal ook hoeveel maal zoeter de ene stof is dan de andere.

Ik hoop dat jullie mij misschien konden helpen?
Alvast bedankt!

groetjes

Veranderd door appie123, 16 maart 2010 - 18:16


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 maart 2010 - 18:47

Ik denk dat je dit door zelf vergelijken moet doen. Ik zou geen andere manier weten.

Heb je al eens gegoogeld op ¬īsmaaktest zoetheid¬ī?

#3

appie123

    appie123


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2010 - 18:48

Okť wel bedankt!
Ik heb gegoogled op 'smaaktest zoetheid' maar niet iets relevants kunnen vinden.
misschien iemand anders met een oplossing?

#4

de Vinger

    de Vinger


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2010 - 19:19

Voor zover ik weet is 'zoetheid' niet te meten, aangezien niet bekend is hoe de smaak 'zoet' nou precies werkt.

Dit is een theorie.

Kijk eens naar de structuur van sacharose en glucose, misschien valt er iets op.

#5

appie123

    appie123


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2010 - 17:18

bedankt!
ik zal het idd d.m.v. vergelijken moeten oplossen.

#6

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 maart 2010 - 22:29

Zelfs met proeven is het niet eenvoudig. In principe zul je moeten proberen oplossingen te maken van de twee stoffen die precies even zoet zijn. Daarna is de concentratieverhouding de omgekeerde van de verhouding van de zoetkracht.

Complicatie is dat de verhouding geen constante is: als je de eerste concentratie anders kiest, kun je op een andere verhouding stuiten.

Ik geloof dat men in de praktijk vaak vergelijkt met 2% sucrose.

#7

ajonker

    ajonker


  • >250 berichten
  • 306 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2010 - 14:52

Bekijk deze site maar eens, net boven "deel B: Intensieve zoetstoffen" ,
daar staat de verhouding van zoetheid tussen verschillende zoetstoffen!

http://www.gezondhei...&art_id=5942#6b





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures