Springen naar inhoud

[scheikunde] Oplosbaarheid calcium/fosfor in melk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

alvie

    alvie


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 maart 2010 - 23:18

Hallo,
voor een schoolproject heb ik het een ander opgezocht over melk. Ik kwam toen iets tegen wat ik niet helemaal snapte.

In deze link staat dat calcium en fosfor beter oplosbaar worden wanneer de pH-waarde daalt.
Er wordt niet toegelicht waardoor dat precies komt.

Dus is mijn vraag: Hoe gaat dat precies in z'n werk?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JcG

    JcG


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2010 - 00:32

Beste Dmoonie,

Er staat niet dat calcium goed oplost bij verlaagde pH, maar Caseine, een eiwit dat in melk aanwezig is.
Bovendien zul je waarschijnlijk calciumfosfaten bedoelen, zouten die ook in melk ronddobberen.

Kijk eens op deze link voor meer informatie;
http://en.wikipedia.org/wiki/Milk
Of kijk eens bij/bel met Friesland Campina

Succes!

Veranderd door JcG, 21 maart 2010 - 00:34


#3

alvie

    alvie


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2010 - 10:51

Hallo JcG,

Ik quote de laatste zinnen: 'Tegelijkertijd zorgt de verlaagde pH ervoor dat de mineralen calcium en fosfor beter oplosbaar zijn in de vloeibare fase, waardoor ze uit de micel naar de vloeistof migreren. Uiteindelijk vallen de caseÔne micellen uiteen en condenseert de caseÔne wat resulteert in klonten.'

Ik was inderdaad ook aan calciumfosfaten aan het denken, aangezien de elementen zelf moeilijk in water oplossen.

Uit de link naar wikipedia wordt ik eerlijk gezegd niet veel wijzer. Het enige wat ik kan vinden is dat de micel van caseÔne bij elkaar wordt gehouden door middel van calciumfosfaten.
Kan ik daaruit misschien afleiden dat die bindingen in een zuur milieu worden verbroken?

#4

RubenM

    RubenM


  • >250 berichten
  • 336 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2010 - 14:28

Wat een gammel stuk tekst. Vooral dat "fosfor" is natuurlijk onzin; het gaat om fosfaten. Deze link helpt hopelijk.

Je zou caseine kunnen zien als een zout van calcium. Als de pH wordt verlaagd neemt de protonering van bijv. zuurgroepen in het eiwit toe, waardoor de complexatie met calcium minder aantrekkelijk wordt. Het calcium wordt als het ware de structuur 'uitgepest' en de eiwitmoleculen gaan vervolgens aan elkaar plakken.

#5

alvie

    alvie


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2010 - 18:57

ehhmm, zou dat vertaald kunnen worden in iets moeilijkere taal? :oops:





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures