Springen naar inhoud

alcoholgehalte


  • Log in om te kunnen reageren

#1

The Cheminator

    The Cheminator


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2010 - 13:01

Hey,

wij hadden een overschot druiven dus dachten we -> Wijn maken ! :D

Nu na 3 maanden gisten, hadden we een "pot" open gedaan en wat wijn meegenomen om te proeven. De wijn was nog zuur en rook ook niet zo fijn . Toen we er van proefde waren we zeer verast nl. de wijn was zeer straf ong. even straf als jenever (zei mijn broer de specialist :P )

Dus wil ik nu het alcohol gehalte bepalen. En komende vrijdag valt er mij een buitenkansje want dan moet ik mijn rapport afhalen en dan zitten we in een labo.

Mijn vragen zij nu:
- en welke (liefst gemakkelijke) methode raden jullie mij aan .
- kan dit binnen 100 minuten

groetjes Steven.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 30 maart 2010 - 13:20

Destillatie is een optie, kun je het redelijk mee bepalen; geen volledige nauwkeurigheid.

Overigens is zelf wijn maken zo sterk als jenever iets dat je niet zomaar haalt. Vergisting lukt gewoon niet meer boven een bepaald alcholpercentage.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

The Cheminator

    The Cheminator


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2010 - 15:09

hoe het komt dat de wijn zo straf is vonden we ook raar. We hebben ook niet de echte juiste hoeveelheden gebruikt van suiker en rijsmiddelen enzo (t'is maar een hobby)

#4

The Cheminator

    The Cheminator


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2010 - 15:12

Destillatie is een optie, kun je het redelijk mee bepalen; geen volledige nauwkeurigheid.



Wat moet er dan gebeuren na de destilatie 8-[

#5

sradracer

    sradracer


  • >100 berichten
  • 157 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2010 - 15:49

Wat Beryllium bedoelt is dat je met destillatie niet nauwkeurig bent met de gehaltebepaling, omdat er altijd water mee komt met je destillatie. Uiteindelijk zal de dampfase bestaan uit 96% ethanol en 4% water. Zuiverder krijg je het niet.
Wat je dan zou kunnen doen is met zout drogen. bv. magnesium sulfaat of calcium chloride (let hierbij wel op dat de calcium chloride niet op je hand komt, wat dit heeft een sterk drogend effect. Magnesium sulfaat kan geen kwaad).

Maar ik denk dat voor een schatting van het alcohol percentage een destillatie goed genoeg is.als je dan nog corrigeerd voor de 4% water is het helemaal voldoende.

#6

rappen-eddy

    rappen-eddy


  • >250 berichten
  • 774 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2010 - 16:02

Of gebruik een refractometer. Dit werkt ook zťťr goed!

#7

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 30 maart 2010 - 16:31

Binnen 100 minuten kun je het volgende doen:

Bepaal de dichtheid met een hydrometer of exact 1000 ml afwegen (maatkolf van 1000 ml gebruiken).

Kook de wijn rustig in tot ongeveer 80 %.

Dan op dezelfde manier de dichtheid bepalen (na afkoelen !)

Op internet vind je tabellen met het alcoholpercentage in afhankelijkheid van het dichtheidsverschil.

Uitgangspunt hierbij is dat na drie maanden gisten ( 8-[ ) de suiker echt wel op is en geen invloed meer heeft op de dichtheid.

Ik verwacht overigens, als je geen extra suiker hebt toegevoegd, een alcoholpercentage van zo¬īn 7 %. :D
Dat "straffe" van je broer komt door de combinatie van smaken door het gist, de tannine en waarschijnlijk het hoge zuurgehalte (appelzuur, azijnzuur) door de niet optimale omstandigheden tijdens het gisten. :P

Veranderd door Marjanne, 30 maart 2010 - 17:42


#8

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2010 - 06:30

Ik zou destilleren geeft een betrouwbaar gehalte.

50 ml wijn in maatkolf doen, overbrengen in kolf, 50 ml water toevoegen en dan destilleren. Vang 30-40 ml destillaat op in een, leeg gewogen, maatkolf van 50 ml. Vul aan en weeg opnieuw. Gewicht kolf vol - gewicht kolf leeg/50 geeft soortelijk gewicht. Via de alcoholtabellen (van Marjanne) kun je het alcoholgehalte vaststellen.

succes

#9

The Cheminator

    The Cheminator


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2010 - 10:38

dank jullie wel .

nu hopen dat het allemaal goed lukt en mag :)

#10

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2010 - 16:48

Destilleren enz is niet nodig.
Met een eenvoudige alcoholmeter kom je al heel ver, een simpel stukje gereedschap wat elke wijn- bierbrouwboer verkoopt.

Binnen 2 minuten ben je klaar.

Veranderd door Labstuff, 31 maart 2010 - 16:49


#11

The Cheminator

    The Cheminator


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 april 2010 - 09:42

Destilleren enz is niet nodig.
Met een eenvoudige alcoholmeter kom je al heel ver, een simpel stukje gereedschap wat elke wijn- bierbrouwboer verkoopt.

Binnen 2 minuten ben je klaar.

dus dan moet je dat gewoon gaan en kopen en in je wijn steken, aflezen en klaar 8-[ 8-[ ?

#12

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 april 2010 - 11:13

Zoiets ja...

Het geeft inderdaad een goede indicatie voor het alcoholpercentage.

Het is een buisje met een schaalverdeling. Je stopt hem in de wijn, trekt hem er uit. De wijn in het buisje loopt er tot een bepaald niveau onder uit. Het niveau is een maat voor het alcoholpercentage.

De meting heeft te maken met capillaire werking.

#13

The Cheminator

    The Cheminator


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 april 2010 - 12:03

De meting heeft te maken met capillaire werking.


capillaire werking als in de zin van de capilaire kracht die tegen de zwaartekracht in gaat. bv -> bodemwater dat omhoog getrokken wordt in capillairen(In de bodem :P ).

#14

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 april 2010 - 12:08

Klopt, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
Gewoon de schaal aflezen en klaar is kees (in dit geval Cheminator en geen Kees)

#15

The Cheminator

    The Cheminator


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 april 2010 - 12:18

Klopt, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
Gewoon de schaal aflezen en klaar is kees (in dit geval Cheminator en geen Kees)

:P


Heb jij toevallig een linkje naar zo'n meter want op google vind ik bijna alleen maar meters voor na een destilatie of gewoon voor hoeveel promille er in je bloed zit :(

Veranderd door The Cheminator, 01 april 2010 - 12:19






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures