Springen naar inhoud

Water koken om hardheid te verlagen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

churde

    churde


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 april 2010 - 18:25

Hallo allemaal,

zoals jullie weten (of niet) ontstaat er kalk als je hard water verwarmt
Als je hard water verwarmt, vormt zich het zogenaamde ketelsteen of kalksteen. Dit ketelsteen kun je eruit filtreren en zit dan niet meer in het water.

als ik water voor korte tijd kook, in welke mate zal de hardheid dan verlaagd worden? is dit een drastische verlaging of moet dit juist ene langdurig proces zijn voordat eht echt effect heeft??

ik zie uit naar jullie reacties :)

Yesse

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ronnie_CF

    Ronnie_CF


  • >250 berichten
  • 723 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 april 2010 - 08:30

De hardheid van water is in principe niet afhankelijk van de temperatuur, maar van de pH. Door het water te verwarmen ontsnapt er CO2 , waardoor de pH stijgt en zo het CaCO3 doet neerslaan.

Dus hoe hard je water blijft hangt af van de hoeveelheid uitgestoten CO2 ... Geen idee met hoeveel % deze daalt als je het water net aan de kook brengt, maar denk dat dit toch aanzienlijk is.

#3

churde

    churde


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 april 2010 - 14:22

had toch wel wat meer verwacht van Het Chemieforum :(
Desalniettemin bedankt voor je reactie ronnie, top :)

Veranderd door churde, 03 april 2010 - 14:23


#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 april 2010 - 14:38

Tjah want we worden ook allemaal betaald om hier op vrijwilligersbasis antwoord te geven aan ondankbare personen...

#5

churde

    churde


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 april 2010 - 18:43

Tjah want we worden ook allemaal betaald om hier op vrijwilligersbasis antwoord te geven aan ondankbare personen...

ik bedoelde niet dat ik meer van ronnie verwachtte, maar ik hoor altijd dat het chemieforum"pro" is. dus verwachtte ik wel wat wijsneusjes die me zouden kunnen vertellen wat nou het geval is. Ik waardeer elke bijdrage groot of klein die er toe leidt dat ik het antwoord op mijn vraag kan krijgen. excuses voor als dit anders aankwam ;)

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 03 april 2010 - 20:17

In dat geval excuus. Zit je hoofd er nog aan? :P

#7

churde

    churde


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 april 2010 - 11:29

Ok i get the picture, bedankt allemaal voor hulp en reacties!

#8

ndv1979

    ndv1979


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 april 2010 - 14:31

Door het water maar heel kort te koken zal de hardheid van het water niet heel veel veranderen. De hardheid wordt pas echt verlaagd als je het echt een lange tijd gaat koken, zodat het de tijd krijgt om het chemisch evenwicht te verschuiven, waardoor al de aanwezige calciumionen kunnen reageren tot calciumcarbonaat. Bij heel kort koken, reageren niet alle calciumionen tot calciumcarbonaat.
Hierbij zal het erg lastig zijn om het water te filtreren, aangezien de calciumcarbonaat niet in het water zweeft maar op het verwarmingselement gaat aankoeken.

#9

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 april 2010 - 15:05

het waterdamp opvangen en laten condenseren geeft super zacht water.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures