KOH en MnO2 uit permanganaat

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 245

KOH en MnO2 uit permanganaat

Goedenavond,

Ik heb de beschikking over zuiver kaliumpermanganaat, en nu wilde ik dit graag reduceren tot bruinsteen en kaliumhydroxide volgens deze halfreactie:

MnO4- + 2 H2O + 3 e- -> MnO2 + 4 OH-

Ik wil sowieso graag bruinsteen hebben om hier metallisch mangaan uit te winnen, maar het bijproduct kaliloog zou ik waarschijnlijk ook wel weer kunnen gebruiken voor andere proefjes. Het winnen van bruinsteen zal gewoon een kwestie zijn van filtreren, maar hoe zorg ik ervoor dat ik een mooie redelijk zuivere oplossing van kaliloog krijg? Wat zou ik moeten gebruiken als reducor om te zorgen dat andere reacties niet optreden, zoals het krijgen van Mn2+ ionen en water, of MnO42-? En ik kan mij voorstellen dat de reductor ook de nodige onzuiverheden met zich meebrengen. Moet ik dit uitvoeren in een basisch milieu?

Berichten: 3.145

Re: KOH en MnO2 uit permanganaat

Deze reactie is niet geschikt om zuiver bruinsteen te krijgen. Het is zonde om je kaliumpermanganaat in zoiets simpels en goedkoops als bruinsteen om te zetten. Kaliumpermanganaat is een steeds moeilijker te verkrijgen stof, bruinsteen kun je bij meerdere keramiekers en ook op eBay voor een klein bedrag kopen.

Zomaar een paar links voor dit stofje, als je zelf even zoekt vind je er nog veeeeel meer ;)

http://cgi.ebay.nl/500g-high-grade-Mangane...=item3efb080a02

http://cgi.ebay.nl/1kg-high-grade-Manganes...=item414da6f905

Extra pure labkwaliteit:

http://cgi.ebay.nl/MANGANESE-DIOXIDE-1-Pou...=item2c530a1124

Ook bij keramiekers als Silex, Mariekeramiek e.d. is het te koop, maar wel iets minder zuiver.

Gebruikersavatar
Berichten: 245

Re: KOH en MnO2 uit permanganaat

€4,60 per kilo, ja dat kan inderdaad niet uit :P

Ik denk dat ik daar wel wat van aan ga schaffen hoewel het mij gewoon een aardig experimentje leek. Misschien dat ik het in kleine, niet verspillende hoeveelheden toch ga proberen. Wat zou dan een goede reductor zijn?

En woelen, bedankt voor de tip, anders was ik nu flink aan het verspillen gegaan :)

Berichten: 3.145

Re: KOH en MnO2 uit permanganaat

Als je in Groningen woont, dan kun je het ook locaal kopen (in Surhuisterveen, met de auto ben je er zo vanuit Groningen) in hoeveelheden van 100 gram, ca. EUR 2 per zakje:

http://www.creavisie.com/

Dat scheelt weer porto kosten ;)

Als je het experiment gewoon eens voor de fun wilt doen op kleine schaal, dan kun je bijv. natriumsulfiet in verdunde natriumhydroxide oplossing als reductor nemen, maar ook alcohol in verdunde NaOH-oplossing werkt goed. Het kaliumpermanganaat wordt dan omgezet tot bruin vlokkerig gehydrateerd MnO2.

Gebruikersavatar
Berichten: 245

Re: KOH en MnO2 uit permanganaat

Woelen echt hartstikke bedankt, ze hebben bij die winkel namelijk nog veel meer leuke zouten zie ik! Chroomzouten, Kobaltzouten, etc... Ik heb nu al weer een hele verlanglijst en zoutkristallen om te maken :P

Het experiment met in alcohol verdunde NaOH ga ik sowieso ook binnenkort eens proberen.

Reageer