Arseentrichloride op HPLC?

Moderator: ArcherBarry

Berichten: 243

Arseentrichloride op HPLC?

Hallo allemaal,

gisteren ben ik met school naar het bedrijf Omegam geweest, een bedrijf gespecialiseerd in chemische analyses. Van het bedrijf hebben wij een opdracht meegekregen, het oplossen van een moordzaak waarbij iemand vergiftigd is.

Het is zaak om uit te vogelen met wat voor stof het slachtoffer om het leven is gebracht. Om dit te kunnen doen hebben wij een chromatogram van een HPLC en van een MS meegekregen, tevens hebben we ook een aantal symptomen meegekregen die het slachtoffer vertoonde.

De symptomen zijn als volgt:

- Bloedarmoede door het openbarsten van de rode bloedcellen.

- Irritatie van de slijmvliezen van de luchtwegen.

- Onderhuidse bloedingen en een paarsige huid.

- Ontstekingen aan delen van de nieren.

Een aantal van bovengenoemde symptomen zijn terug te leiden naar een arseniscumvergiftiging (celdood en ontstekingen aan de nieren).

Wanneer ik het massaspectrogram bekijk komt dit precies overeen met een massaspectrogram van arseentrichloride dat ik heb opgezocht bij het NIST. Echter twijfel ik erover of je arseentrichloride kan scheiden op een HPLC.

Er is namelijk een urinemonster genomen en dit is middels een vloeistof/vloeistof extractie geconcentreerd. Het extract is in de LC-MS gespoten en daar kwam dus het resultaat uit waarvan ik vermoed dat het arseentrichloride is.

Het zou ook nog benzeentrichloride kunnen zijn, maar aangezien er in het vraagstuk stond dat het een huis, tuin en keukenstof moet zijn leek mij dit niet zo voor de hand liggend (arseentrichloride lijkt mij een soort van rattengif).

Kan iemand opheldering geven over de analyse van arseentrichloride op een HPLC? 8-)

Bij voorbaat dank,

Mark

Berichten: 306

Re: Arseentrichloride op HPLC?

De fotometrische bepaling van arseen (mbv HPLC) staat o.a. in dit

NEN-voorschrift: NEN-EN 10212:1995 en

Berichten: 243

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Ahh oke, dat geeft hoop in ieder geval :D Kan dat NEN voorschrift helaas niet inzien, dan moet je het kopen :oops:

Berichten: 2.399

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Kun je ICP of AAS doen?

Berichten: 2.399

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Het lijkt me sterk dat je Arseentrichloride ziet met de LC/MS. Het zal niet ionizeren in electrospray ionization en als je reversed phase separation doet dan zal het in het solvent front er uit komen denk ik.

Ik denk ook dat het niet als arseentrichloride voor zal komen in een waterige oplossing. Dat zal hydrolyseren tot arseenhydroxide en HCL. Verder duidt een LLE er op dat je een significante hydrofobe component hebt in je analiet.

Herkende je een chloor isotopen patroon op de LC/MS?

Berichten: 243

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Hey Napoleon, wij hebben dit experiment niet echt uitgevoerd, alleen maar die spectrogrammen gekregen :P

Zelf twijfelde ik er ook al aan of het wel een arsenicumverbinding kan zijn, vooral door wat jij zegt met die liquid liquid extractie. Een andere mogelijkheid is trichloorbenzeen, grofweg dezelfde molecuulmassa als arseentrichloride en naar mijn idee wel meer polair dus uitschudbaar met LLE? Er is een urinemonster genomen wat eerst is uitgeschud en daarna geïnjecteerd.

Ik zal even de m/z waarden van de pieken opnoemen:

m/z 180 -> dit is het complete molecuul

m/z 182 -> isotoop chloor-37

m/z 184 -> 2 maal isotoop chloor-37

m/z 145 -> 1 chloor atoom eraf

m/z 147 -> 1 chloor atoom eraf en nog 1 isotoop erop

m/z 109 -> 2 chloor atomen eraf

m/z 74 -> alleen nog een benzeenring

Overigens is 180 de moederpiek.

Overigens komt het massaspectrum dat ik bij het NIST heb gevonden echt EXACT overeen met het spectrum dat ik van het bedrijf heb gekregen, tot aan die minipiekjes aan toe. Volgens mij is dat toch wel vrij uniek voor een stof, en daardoor dus goed te gebruiken voor kwalitatieve doeleinden? Het spectrum van arseentrichloride week wel enigszins af, had ook al een andere moederpiek.

Berichten: 2.399

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Ik snap je redenatie. Arseen is inderdaad een stof die men graag gebruikt in school voorbeelden dus het zal mij niet verbazen als dit inderdaad het antwoord is. Verder is een massa spectrum dat geheel overeenkomt inderdaad sterk bewijs.

Ik heb het idee dat ze niet erg gedetailleerd geweest zijn hoe de informatie verkregen is.

Jij zegt dat de analyse met LC/MS/MS gedaan is. De NIST massa spectra zijn via EI (electron impact) verkregen. Dit is een GC ionizatie methode en deze wordt niet gebruikt in LC/MS/MS. In LC/MS/MS gebruikt men collision induced dissociation, en deze fragmentatie patronen zijn compleet verschillend. Op het moment dat een EI spectra dat van een CID spectra mirrored is dat in mijn ogen bewijs dat het dus juist NIET de verbinding is waar je naar opzoek bent.

Als je moeder piek afwijkt en het spectrum is verschillend dan zou ik Arseentrichloride elimineren (ook kijkend naar de LLE en LC die uitgevoerd zou zijn).

Kijken naar een LLE zou ik echter verwachten dat een GC-MS uitgevoerd is. Je hebt dan te maken met je benzeen suggestie, die keurig in de LLE gaat zitten. Vervolgens is er EI ionizitie gedaan (iets wat inderdaad erg goed is voor kwalitative doeleinden) en dit spectrum matched je NIST spectrum. EI is erg goed voor kwalitatieve doeleinden en er zijn ook erg veel databases die hier op werken. CID is afhankelijk van je collision energy en gas densitiy en zijn erg instrument afhankelijk. Weet je zeker dat het geen GC-MS is geweest?

Berichten: 243

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Hmm, dat is wel vreemd ja. We hebben het namelijk nog uitgebreid gehad over de verschillende ionisatie-technieken en hoe dit verschilt tussen GC-MS en LC-MS. Ik zie trouwens net dat ik een hele grote fout heb gemaakt in mijn eerdere verhaal, er is WEL gemeten met GC-MS :oops: :oops: :oops:

Ik was denk een beetje verward door het mooie chromatogram dat ze lieten zien, wat ik mij herinner van GC-analyses is echt een wirwar aan pieken. Wij hadden dan ook wel een gigantisch mengsel ingespoten en de GC was ook niet meer je van het :P

Daarbij is dus gebruik gemaakt van de elektron-impact manier van ioniseren neem ik aan, dus dan kan je die databases wel weer goed gebruiken neem ik aan?

Dan zou trichloorbenzeen wel mooi kloppen, echter is er dan nog iets dat mij verward. Er wordt in het verhaal gesproken van een eenvoudige stof die in een winkel voor huishoudelijke artikelen is te verkrijgen, dat is gebruikt als gif. Arseen voldoet daar mooi aan, maar trichloorbenzeen heb ik nog nooit in een winkel zien liggen? :P

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Ik twijfel sterk aan arseentrichloride met het massaspectrogram zoals je gegeven hebt.

Massa 74 kan niet van arseen zijn. De stabiele isotoop heeft massa 75.

Met de isotopen 35 en 37 van chloor zou ik voor arseentrichloride een aantal massapieken verwachten rond 180, nl. bij 180 (3 x 35), 182 (2 x 35 en 1 x 37), 184 (1 x 35 en 2 x 37) en (de kleinste) bij 186 (3 x 37).

Rond massa 145 zou je dan massapieken moeten hebben bij 145, 147 en (de kleinste) bij 149.

De massapiek 109 is niet te verklaren met AsCl. Dat zou massapieken hebben bij 110 en 112.

Heb je echt alle massapieken weergegeven? Want ook voor trichloorbenzeen mis ik, vanwege de chloorisotopen, massapieken.

Misschien moet je het, als dit echt het complete massaspectrogram is, toch in een andere richting zoeken?

Berichten: 243

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Er staan nog meer piekjes in hoor :P Echter heb ik alleen de grootste genoemd, daar heeft het bedrijf ook de exacte m/z waarden bij gezet 8-)

Het spectrum dat in de informatie van het bedrijf staat kom exact met deze overeen (tot die kleine piekjes aan toe).

http://webbook.nist.gov/cgi/cbook.cgi?Spec...e=Mass&Large=on

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: Arseentrichloride op HPLC?

OK, maar dan is het zeker geen arseentrichloride. ;)

Berichten: 243

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Nu rest mij de vraag, is trichloorbenzeen zo te krijgen in de winkel? :P

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Als je Sigma-Aldrich een winkel noemt ;)

Zelfs de diverse isomeren.

http://www.sigmaaldrich.com/catalog/Lookup...&F=PR&cm_re=Did

Berichten: 243

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Weet je toevallig ook waar het in de praktijk voor wordt gebruikt? :P Op die website zie ik dat je het kan kopen als een 1000 mg ampul 8-[

Re: Arseentrichloride op HPLC?

Je ziet er verschillende kwaliteiten, de ampul is een research grade reference material herkenbaar aan het label supelco.

Reageer