anorganische stoffen "vervallen"

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 241

anorganische stoffen "vervallen"

Besten,

op het labo (werk) krijg ik regelmatig antibiotica, soms ook organische solventen ,waarvan de vervaldatum is overschreden, en die men aldus niet meer wenst te gebruiken voor chemische experimenten en aanmaak van oplossingen . Deze stoffen dienen dan op een bepaalde manier te worden gestockeerd , om te worden opgehaald door een gespecialiseerde firma (naast tal van andere afvalstoffen)

Dat NaOH-oplossingen koolzuur kunnen opnemen en geen correcte concentratie meer hebben, dat lijkt mij logisch. Van die antibiotica , ook dat lijkt mij logisch.

Zijn er in de anorganische chemie stoffen gekend die 'kapot gaan ' in functie van tijd.

ik zeg speciaal tijd omdat vocht en lucht mogelijks ook een effect hebben op de kwaliteit van stoffen. Het gaat er mij alleen om: in vaste toestand.

Ik durf ook zeggen; enkel anorganische stoffen, omdat dit mij sterk interesseert.

groeten,

Gebruikersavatar
Berichten: 496

Re: anorganische stoffen "vervallen"

De vervaldatum is hoofdzakelijk handig voor de handelaren en voor de bedrijven die het afval ophalen. Zij verdienen er hun geld mee.

De meeste anorganische stoffen gaan jaren mee indien ze goed worden bewaard.

Daarmee bedoel ik dus ook vochtvrij, en als het kan luchtdicht en op de juiste temperatuur.

Berichten: 66

Re: anorganische stoffen "vervallen"

ik ga akkoord met labstuff, maar na verloop van tijd kunnen stoffen toch vervallen, neem nu bijvoorbeeld magnesiumkrullen, deze blijven zeer lang goed, maar er vormt zich steeds een oxidelaagje, als nu de krullen er al jaren en jaren staan kan het zijn dat deze oxidelaag zo dik geworden is dat je je magnesiumkrullen niet meer kan gebruiken

Berichten: 654

Re: anorganische stoffen "vervallen"

Dat is een kwestie van opslag. Oxidatiegevoelige stoffen moet je onder een inerte atmosfeer bewaren. Als je dat netjes doet, dan is de stof lang, zo niet voor eeuwig te bewaren.

Gebruikersavatar
Berichten: 241

Re: anorganische stoffen "vervallen"

Beste iedereen,

dank voor de reacties.

Als ik het dus goed begrijp: recipiënt zo goed mogelijk sluiten/ vrije ruimte boven het produkt zo klein mogelijk houden ( lucht beperken) / temperatuurscondities naleven /

Dit zou aldus veel problemen moeten voorkomen.

nogmaals dank

Patrick.

Berichten: 3.145

Re: anorganische stoffen "vervallen"

Inderdaad, veel stoffen worden veel te snel weggegooid. Zelf heb ik een pot met 500 gram natriumnitriet welke was afgeschreven na een paar jaartjes staan. De pot was nog onaangebroken (plastic sluitring zat nog om de plastic dop, stof zit in glazen pot). Mooi voor mij, ik kon deze pot overnemen voor EUR 5. Maar eigenlijk is het van de zotte dat heel veel prachtige nog volledig bruikbare stoffen zomaar weggegooid worden. En dan iedereen maar klagen over chemisch afval.... Afbeelding

Reageer