VPRO's Labyrint: Wetenschap in de rechtbank

Reageer
Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

VPRO's Labyrint: Wetenschap in de rechtbank

Op televisie lijkt het zo makkelijk: na een misdaad vinden de mannen en vrouwen van CSI een match tussen het DNA dat op de plaats delict gevonden is en dat van de verdachte. Die is niet bestand tegen de logica van de moderne wetenschap en bekent vlot. Voilà, misdaad opgelost. Labyrint onderzoekt of het echt zo simpel is.


Vliegen houden van lijken en zijn daarom voor forensische onderzoekers een belangrijke bron van informatie. Sofie van Poucke en Luc Bourguignon, entomologen van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie in Brussel, onderzoeken hoe je met behulp van insectenlarven op een kadaver het exacte tijdstip van overlijden kunt vaststellen. Voor hun onderzoek verzamelen zij doodgereden dieren en laten die in een bos een tijdje rotten. Deze op het eerste gezicht nogal onsmakelijke bezigheid moet een exactere schatting mogelijk maken van de tijd dat een lijk gelegen heeft op de plek waar het aangetroffen is. Hun collega Matthias Gosselin onderzoekt of je aan de hand van dezelfde larven kunt aantonen dat een overledene een wellicht dodelijke dosis drugs, medicijnen of vergif in zijn lichaam had, zelfs als het lichaam al in vergaande staat van ontbinding verkeert.


Maar wetenschappelijke kennis alleen is niet voldoende; juristen moeten die informatie ook kunnen interpreteren. De laatste jaren zijn in Nederland diverse mensen ten onrechte veroordeeld wegens moord, onder andere op grond van de verklaringen van forensische deskundigen. Dat was niet omdat de rapporten van de deskundigen niet zouden deugen, maar omdat rechters, officieren van justitie en advocaten er door gebrek aan kennis de verkeerde conclusies uit trokken. De Puttense moordzaak, de Schiedammer parkmoord en de zaak Lucia de Berk zijn de bekendste voorbeelden, maar niet de enige. Labyrint vroeg hoogleraar forensische wetenschappen Ton Broeders , wetenschapsfilosoof Ton Derksen en hoogleraar forensische statistiek Marjan Sjerps wat er aan de hand is. Derksen, auteur van het boek Het OM in de fout en bekend door zijn inzet voor de vrijlating van Lucia de Berk, vertelt hoe Henk H. tot 20 jaar werd veroordeeld wegens de moord op Pim Overzier, terwijl er waarschijnlijk helemaal geen sprake was van moord. Een foute interpretatie van het autopsierapport en een statistische drogredenering van het OM waren de oorzaak van de veroordeling. Sjerps onderzocht of rechters, officieren van justitie en advocaten de wetenschappelijke rapporten van het Nederlands Forensisch Instituut wel begrijpen. Labyrint legde 10 rechtenstudenten en 10 studenten forensische wetenschappen een casus voor en testte of zij wel kunnen omgaan met forensisch bewijs.


Uitzending: woensdag 19 mei, ca. 20:55 uur, Nederland 2

Elke aflevering is de hele week te zien op het documentairekanaal Holland Doc 24.

Berichten: 9

Re: VPRO's Labyrint: Wetenschap in de rechtbank

leuk! ik ga zeker kijken!!


Voor wie dit onderwerp intressant vind,

Er staan op youtube filmpjes over Bodyfarm (gewoon Bodyfarm intikken bij het zoekgedeelte) Bodyfarm is een Amerikaans onderzoekscentrum waar ze ook zulke testen doen (insectenlarven etc) maar dan op mensen. Het is echt een aanrader om even te kijken!


Er is hier ook een documentaire over geweest op national geographic of discovery (weet het niet zeker, heb de documentaire helaas niet kunnen zien).


Groetjes Denise

Re: VPRO's Labyrint: Wetenschap in de rechtbank

Thanks for the information, very useful, if you have more information please tell us.

Reageer