Springen naar inhoud

Suiker meten met een ED


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Psylor

    Psylor


  • >25 berichten
  • 87 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2010 - 14:33

Ik meet verschillende suikers met een elektrochemische detector nadat ze gescheiden zijn in een anionwisselingskolom. Een suiker gedraagt zich namelijk als een zwak zuur wanneer het zich in een sterke base (pH 12-13) begeeft.

Nu probeer ik alleen de reactie van een suiker op een goudelektrode (de werkelektrode) met een potentiaal van 100 mV voor me te zien. Dit lukt met alleen niet helemaal. Zo kom ik namelijk niet helemaal uit welke OH groep van bijvoorbeeld glucose zich al een zuur gedraagd. Ook kan ik de oxidatie(?) van de suiker op het oppervlak van de goudelektrode niet helemaal voor me zien.
Ook vraag ik me af of de vorm van b.v. glucose (α-D-glucose, β-D-glucose, α-L-glucose, β-L-glucose) iets uithaald in hoezeer het zich gedraagd als een zeer zwak zuur wanneer opgelost in een sterke base.

Zou iemand mij hier iets verder op weg kunnen helpen. Er is namelijk maar zeer beperkte literatuur beschikbaar over suikers die zich als een zuur gedragen.


[EDIT]
Ik weet wel dat C6H5OH een pKa waarde heeft van 9,89 en C2H5OH een pKa heeft van meer dan 14

Veranderd door Psylor, 26 mei 2010 - 14:58


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ajonker

    ajonker


  • >250 berichten
  • 306 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2010 - 15:09

De vorm van glucose is zeer zeker bepalend of deze zich gedraagt als "zuur"!

Als je meer informatie wilt over stereochemie en de eigenschappen, kun je deze ook vinden in bijvoorbeeld Altmann Chemie (deel 3 als ik mij niet vergis)

Zie ook bijvoorbeeld pagina 4 van deze link:

http://www.arkat-usa...get-file/20571/

#3

Jooken

    Jooken


  • >250 berichten
  • 677 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2010 - 15:24

Een typische elektrochemische detector is een ampèrometrische detector. Hierbij worden moleculen geoxideerd. Bij een suiker zal dit de aldehydefunctie zijn, die oxideert tot carbonzuur.

#4

Psylor

    Psylor


  • >25 berichten
  • 87 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2010 - 15:55

Een typische elektrochemische detector is een ampèrometrische detector. Hierbij worden moleculen geoxideerd. Bij een suiker zal dit de aldehydefunctie zijn, die oxideert tot carbonzuur.

Dank je voor je reactie maar zover ik weet zitten er in de meeste suikers (als glucose) geen aldehyde functies. Plus 1 of meerdere van de -OH groepen zijn al omgevormd in een carbonzuur.

#5

Jooken

    Jooken


  • >250 berichten
  • 677 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 mei 2010 - 09:25

glucose) geen aldehyde functies


Toch wel hoor, de pyranose staat in evenwicht met de open keten.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures