ion selectieve electrode en referentie electrode

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 11

ion selectieve electrode en referentie electrode

Hey!

Kan iemand me het verschil tussen deze 2 uitleggen?

Een ion selectieve electrode bestaat uit een interne referentie elektrode, waarvoor dient die? Deze bestaat meestal uit een Ag|AgCl elektrode gedompeld in een referentieoplossing dat afgescheiden is van het monster door een membraan. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Kan iemand me hierbij helpen?

mvg

Berichten: 252

Re: ion selectieve electrode en referentie electrode

Om een meting uit te voeren heb je altijd 2 elektroden nodig. Een meetelektrode en een referentie elektrode. Vaak zijn deze in elkaar 'versmolten' tot een gecombineerde elektrode. Wat je eigenlijk meet is het potentiaalverschil tussen je meetelektrode (die afhangt van de concentratie van je ion) en de referentielektrode. De referentie elektrode hoort dus een constante potentiaal te hebben, onafhankelijk van het medium waarin je meet.

Een Ag/AgCl elektrode is gedompeld in een KCl elektroliet met AgCl. deze elektrode met elektroliet is gescheiden van je medium via een diafragma (poreus). Dit diafragma zorgt voor een 'elektrisch' vloeistof-vloeistof contact tussen elektroliet met referentie elektrode en je medium.

Berichten: 11

Re: ion selectieve electrode en referentie electrode

Je spreekt over een elektrisch vloeistof-vloeistof contact tussen elektroliet met referentie elektrode en je medium

Waarom is dat nodig? Wat voor nut heeft dat dan?

Berichten: 252

Re: ion selectieve electrode en referentie electrode

Bekijk een meetopstelling als een batterij die een lamp doet branden. De referentie elektrode is, zeg maar de negatieve pool van je batterij, je meettoeste (ionmeter) is de lamp en je meetelektrode kan je vergelijken met de positieve pool van de battterij. Het diafragma (vloeistof-vloeistof contact) fungeert als schakelaar tussen de positieve en negatieve pool. Als je diafragma dus niet in dezelfde vloeistof zit als je meetelektrode is het contact open en heb je geen meting (de lamp brandt niet). Het diafragma is poreus omdat er enerzijds contact moet kunnen zijn tussen je elektroliet (binnenin de elektrode) en je medium, maar anderzijds mag je elektroliet er natuurlik niet uitstromen zodat je elektrode leeg is. Dit is dus gewoon praktisch.

Reageer