Springen naar inhoud

[scheikunde] huiswerk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

gastbolaf

    gastbolaf


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2010 - 13:10

We zijn aan het leren over faseovergangen en hierbij werden mij een aantal vragen gesteld. ( soortelijke verdampingswarmte, beginsel van Watt,...)
Op 2 hiervan heb ik geen antwoord, zou iemand mij a.u.b. kunnen helpen?

Waarom worden aardappelen vlugger gaar in een kookpan met deksel, dan in een zonder deksel?

En

Thuis kook je een eitje in een 4tal minuten; boven op een hoge berg duurt het heel wat langer, en het is ook nooit echt gaar. Leg uit.

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 07 juni 2010 - 13:15

In het eerste geval: stel je de pan voor met en zonder deksel. Wat gebeurt er in beide gevallen met de energie die je erin stopt?

En het tweede geval: wat gebeurt er met het kookpunt van water als de hoger de berg op komt? Wat zou dat voor gevolg kunnen hebben?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

gastbolaf

    gastbolaf


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2010 - 13:53

In het eerste geval: stel je de pan voor met en zonder deksel. Wat gebeurt er in beide gevallen met de energie die je erin stopt?

En het tweede geval: wat gebeurt er met het kookpunt van water als de hoger de berg op komt? Wat zou dat voor gevolg kunnen hebben?

okÚ, het eerste snap ik nu, de warmte energie kan uit de kookpot ontsnappen als je er geen deksle opzet.

maar vraag 2 snap ik nog steeds niet.

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 juni 2010 - 13:55

Ik geef je een hint, als ze in het nieuws zeggen dat een hogedrukgebied over het land trekt, duurt het langer voordat het water kookt en is dat ook heter dan 100 ░C.

Veranderd door Fuzzwood, 07 juni 2010 - 13:56


#5

gastbolaf

    gastbolaf


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2010 - 15:21

Ik geef je een hint, als ze in het nieuws zeggen dat een hogedrukgebied over het land trekt, duurt het langer voordat het water kookt en is dat ook heter dan 100 ░C.

ik snap het niet....

#6

Vreggie

    Vreggie


  • >250 berichten
  • 540 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2010 - 15:34

oke nog een hint. Wat is het verschil in luchtdruk tussen het hooggebergte en op zee niveau.

Wat zou druk voor invloed hebben op het kookproces?

#7

gastbolaf

    gastbolaf


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2010 - 17:33

oke nog een hint. Wat is het verschil in luchtdruk tussen het hooggebergte en op zee niveau.

Wat zou druk voor invloed hebben op het kookproces?

luchtdruk in het hooggebergt is hoger dan die van op het zeeniveau.
maar welke invloed druk heeft ├┤p het kookproces... zou ik niet weten :oops:

#8

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 juni 2010 - 17:37

luchtdruk in het hooggebergt is hoger dan die van op het zeeniveau.
maar welke invloed druk heeft ├┤p het kookproces... zou ik niet weten


Vandaar dat men zuurstofmaskers gebruikt bij het beklimmen van de Mount Everest. De druk wordt daarboven te hoog om voldoende te kunnen ademen bij die kliminspanning.... 8-)

Denk nou goed eens na... :x

En google eens. Bijv. op ┬┤luchtdruk kookpunt water┬┤.
De eerste hit is meteen raak. ;)

Veranderd door Marjanne, 07 juni 2010 - 17:37


#9

gastbolaf

    gastbolaf


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2010 - 18:07

luchtdruk in het hooggebergt is hoger dan die van op het zeeniveau.
maar welke invloed druk heeft ├┤p het kookproces... zou ik niet weten


Vandaar dat men zuurstofmaskers gebruikt bij het beklimmen van de Mount Everest. De druk wordt daarboven te hoog om voldoende te kunnen ademen bij die kliminspanning.... 8-)

Denk nou goed eens na... :x

En google eens. Bijv. op ┬┤luchtdruk kookpunt water┬┤.
De eerste hit is meteen raak. ;)

waarom geven jullie eiglek nooit gwn het antwoord?
Dat is veel sneller en dan begrijp ik het ook...

#10

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 juni 2010 - 18:14

Ja, maar je leert er helemaal niets van. [-X

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 juni 2010 - 18:30

luchtdruk in het hooggebergt is hoger dan die van op het zeeniveau.
maar welke invloed druk heeft ├┤p het kookproces... zou ik niet weten


Vandaar dat men zuurstofmaskers gebruikt bij het beklimmen van de Mount Everest. De druk wordt daarboven te hoog om voldoende te kunnen ademen bij die kliminspanning.... 8-)

Denk nou goed eens na... :x

En google eens. Bijv. op ┬┤luchtdruk kookpunt water┬┤.
De eerste hit is meteen raak. ;)

waarom geven jullie eiglek nooit gwn het antwoord?
Dat is veel sneller en dan begrijp ik het ook...

Nee, dan weet je het antwoord alleen, het hoe en waarom erachter ontbreekt dus. Extreem voorbeeld: iemand zegt dat een naaste dood is, maar het interesseert je verder niets hoe deze aan zijn einde gekomen is.

#12

gastbolaf

    gastbolaf


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2010 - 19:46

dus, wat doet die hoge luchtdruk nu met het water in de bergen?

#13

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 juni 2010 - 01:35

Er heerst daar juist een lage druk.

Ik zal je wat achtergrondinformatie geven. De luchtdruk drukt op alles, ook op het vloeistofoppervlak van water in een pannetje. Deze druk ligt op zeeniveau rond de 1 atmosfeer. Om te kunnen koken, dient de dampdruk van een stof (letterlijk de druk die een stof in gasvormige toestand uitoefent op zijn omgeving) die 1 atmosfeer te overwinnen. Dat lukt je op zeeniveau bij 100 ░C. Wat gebeurt er nu als de buitenlucht minder hard op mijn vloeistofoppervlak drukt?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures